GOST KOLUMNIST: Marija Šćulac Domac: ESG, novi buzzword ili realnost bez koje ne možemo zamisliti poslovanje?

Hrvatska gospodarska komora nedavno je pokrenula prvu hrvatsku ESG akademiju, edukacijsku platformu namijenjenu osnaživanju tvrtki u njihovim ESG procesima. ESG akademija HGK koncepcijski predstavlja odmak od dosadašnjih uobičajenih praksi informiranja javnosti o regulatornim obvezama i tržišnim očekivanjima razvoja ESG segmenta i njegove integracije u svakodnevno poslovanje. Akademija nije namijenjena isključivo ESG profesionalcima, već upravo širokom krugu dionika unutar tvrtki koje su uključene u ESG teme, a kako bi cjelokupni efekt na poslovanje tvrtki bio još dominantniji. Osobitost programa je njegova pragmatičnost, praktičnost i poticanje na razmjenu znanja i iskustva između polaznika. Jedinstven pristup edukaciji je i sektorski pristup određenim industrijama te rad u manjim grupama, radioničkog tipa. Kako bi ispunio visoka očekivanja, HGK je okupio tim brojnih domaćih i međunarodnih predavača iz akademske zajednice, praktičara pojedinih sektora te predstavnika institucija koji svoje znanje stavljaju na raspolaganje polaznicima, a sve prema metodologiji HGK koja je prije svega usmjerena na aktualno predznanje i očekivanja polaznika. Možemo slobodno reći da je svaka pojedina radionica upravo skrojena prema određenoj sektorskoj politici, postojećim strategijama razvoja, postojećoj praksi te konkretnim pitanjima prijavljenih polaznika. Cilj ESG akademije HGK je kontinuirano educirati, informirati i povezivati gospodarstvenike i poslovnu zajednicu o temama okolišnih, društvenih i upravljačkih (ESG) kriterija održivog razvoja i njihovu primjenu u praksi. Radionice su namijenjene članicama HGK koji je konzumiraju kao uslugu unutar paketa svoga članstva. Otvorena je i za nečlanice i članice koje ne plaćaju članarinu, uz plaćanje kotizacije po vrlo pristupačnoj cijeni, puno nižoj od uobičajene za edukacije i radionice sličnog tipa i širine, pogotovo s obzirom na atraktivnost teme i specifičnu materiju koja se neprestano mijenja i nadograđuje.

Potreba nefinancijskog izvještavanja

Pred tvrtkama su sve veći zahtjevi da održivost uključe u svoje poslovanje. Praktična pitanja vezana uz implementaciju stvorila su veliku potrebu za znanjem u svim segmentima poslovanja koje moraju prilagoditi. Nefinancijsko izvještavanje od 2023. godine postaje jedan od ključnih izazova svim tvrtkama koje su formalni obveznici, ali i onima koji žele privući ulagače te ostvariti dugoročnu dodanu vrijednost za dioničare, partnere i šire društveno okruženje. HGK je ovu potrebu prepoznao još prije 15-ak godina otvorivši tada prve inicijative u poticanja održivog poslovanja, ali upravo za pokretanje ESG akademije je odabrao najbolji trenutak i to pokazuje više od 160 polaznika nakon samo mjesec dana od pokretanja. ESG akademija je gospodarskoj zajednici predstavljena krajem rujna ove godine, na 3. izdanju središnjeg događaja o održivosti u Hrvatskoj, međunarodnoj konferenciji Podržimo održivo u prepunoj zagrebačkoj Laubi.

Cilj je ESG akademije HGK-a educirati gospodarstvenike o kriterijima održivog razvoja i njihovoj primjeni u praksi

Ovogodišnja konferencija, koja je predstavila svojevrsni odmak usmjerivši aktualne teme prema gospodarstvu i pogodivši vrsne govornike svjetskog glasa uživo, pokrenula je lavinu interesa te motivirala mnoge iskusne tvrtke na pokretanje novih održivih inicijativa. Vidljivost održivog poslovanja je postignuta i cilj je ostvaren, dok je drugi korak upravo ESG akademijom ići dublje procese i određene teme, podučiti o regulativi, metodologiji, alatima i njihovoj primjeni u praksi i što je još vrjednije, potaknuti diskurs rasprave i razmjene znanja i povezivanja. Tema je izuzetno bitna za tvrtke koje su prepoznala brzinu i značaj promjena vezanih za održivost, a još više za one koje još uvijek nisu pa će ih upravo ovakva edukacija potaknuti i pripremiti za promjene. Gospodarstvo u velikoj mjeri pridonosi realizaciji nacionalnih ciljeva RH, ali i što je još važnije održivo gospodarstvo postaje otpornije, konkurentnije i jače. Prvi korak je upravo promicanje znanja i svjesnosti regulative i nadolazećih promjena, učenje i razmjena iskustva, a sve to dovest će do učinkovitijih reformi i uspješne apsorpcije sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koja su predviđena za održivo poslovanje i zelenu tranziciju.

Odaziv polaznika je nadmašio sva očekivanja. Na prvoj strateškoj radionici 13. i 14. listopada konkretna znanja je steklo više od 120 polaznika. Prisustvovali su predstavnici velikih domaćih i internacionalnih tvrtki, onih koje kotiraju na burzi i onih od strateškog značaja za RH. Pored tvrtki koje su obveznici nefinancijskog izvještavanja, sudjelovale su i SME tvrtke koje se usklađuju zbog zahtjeva svojih velikih kupaca ili su svjesne sveobuhvatnosti regulative i anticipiraju zahtjeve kupaca, klijenta, zaposlenika i financijskih institucija.

Komentiraj

Source:Marija Šćulac Domac