Zarko Basic/PIXSELL

GOST KOLUMNIST: ANVAR AZIMOV Treba spriječiti pokušaje klevetanja pobjednika nad fašizmom

POLITIČKE SNAGE I DRŽAVE KOJE PODRŽAVAJU KRAJNJE DESNU STRUJU moraju biti svjesne da su njihove aktivnosti usmjerene protiv ljudske civilizacije i napretka

‘Nitko nije zaboravljen i ništa nije zaboravljeno”, pod tim motom živimo već 71 godinu, od završetka najkrvavijeg rata u ljudskoj povijesti, te velike i odlučujuće borbe.

Dan pobjede je nezaboravan dan ne samo u povijesti Europe, već i cijelog čovječanstva. Tada su države članice antihitlerovske koalicije uspjele udružiti snage, nanijeti razarajući udarac kriminalnoj ideologiji nacizma i položiti temelje poslijeratnog svjetskog poretka, uključujući i osnivanje Ujedinjenih naroda.

Devetog svibnja je dan slave, ponosa i poštovanja prema generaciji pobjednika. Sovjetski Savez odigrao je odlučujuću ulogu u porazu Hitlerova ratnog stroja, u oslobađanju Europe i svijeta od nacističkog ludila. Upravo zahvaljujući hrabrosti, junaštvu i požrtvovnosti sovjetskih vojnika, pripadnika svih naroda bivšeg SSSR-a koji su na ramenima nosili glavni teret rata, europski je kontinent dobio mogućnost krenuti putem kreativnog razvoja i partnerstva.

GLAVNA JE POUKA TOG UŽASNOG RATA da treba učiniti sve napore kako bi se ponavljanje takvih tragedija u budućnosti izbjeglo. Sovjetski osloboditelji, koji su dali svoje živote za oslobođenje Europe od nacista, nisu mogli zamisliti da će u 21. stoljeću oživljavanje neonacističke tradicije u europskim zemljama biti jedna od glavnih prijetnji i zabrinjavajućih tendencija.

Važno je napomenuti da razvoj modernog društva karakteriziraju visoka “raznovektornost” društvenih i političkih procesa, maksimalna raznolikost političkog života u razvijenim demokracijama i, u isto vrijeme, postojanje niza totalitarnih država s izraženim nepoštivanjem ljudskih prava. U isto vrijeme, u kontekstu prožimanja kultura mi promatramo rastuće proturječnosti među različitim društvenim zajednicama, pri čemu natjecanje među njima postaje sve žešće, kao i međusobno neprihvaćanje. Osim toga, trenutno smo svjedoci erozije tradicionalnog društva i “tradicionalnih vrijednosti”, unatoč činjenici da je čovječanstvu u cjelini, vjerojatno, još uvijek vrlo nejasno što će ih na kraju zamijeniti. Postojanje “tradicionalnih vrijednosti” danas nije bitan element napretka. No unatoč kontradikcijama, većini čovječanstva očigledno je da je potrebno stvoriti sustav u kojem će biti nemoguće sve manifestacije neonacizma i svi njegovi protuljudski elementi. Političke snage i države koje podržavaju krajnje desnu struju, moraju biti svjesni da su njihove aktivnosti usmjerene protiv ljudske civilizacije i napretka te da se oni stoga protive zakonima evolucije i razvoja, tako da, na kraju, moraju biti osuđeni na poraz kao rezultat razvoja pojedinca i povećanja vrijednosti osobne slobode čovjeka u suvremenom svijetu, kao i rasta društvene svijesti u cjelini.

NAŽALOST, UDALJAVANJEM od događaja iz rata počinje slabiti cjepivo protiv nacističkog virusa, razrađeno u Nürnberškom procesu. Danas je situacija u nekim mjestima u Europi slična onoj 30-ih godina 20. stoljeća. Svjedočimo otvorenim neonacističkim marševima u nekoliko europskih zemalja, odgovarajućim pozdravima, simbolici. Sve to predstavlja se kao dio slobode govora, kao demokracija. U nekim zemljama, koje žele prisvojiti sebi pravo da budu standard poštivanja demokratskih vrijednosti, neonacističke organizacije koriste se kao neka vrsta udarnog ovna, tamo možete svjedočiti propagandi nacističkih ideja i vrijednosti te vidjeti kako radikalni nacionalisti podižu svoje glave. Pokušaji da se falsificira i iznova piše povijest, da se izjednače žrtve i krvnici, da se štite nacisti i njihovi pristaše, izazivaju bijes. Svrha takvog djelovanja je izazivanje povijesno-političkih fobija, pokušaj da se posvađaju čitave zemlje i narodi u stremljenju k jednostranim geopolitičkim prednostima i prevlasti na svjetskoj sceni.

RUSIJA SE ČVRSTO PROTIVI i protivit će se takvim zamislima koje ugrožavaju stabilnost cjelokupnog svjetskog poretka, temeljna načela demokracije i ljudskih prava. U prosincu prošle godine na inicijativu Rusije, u suradnji s brojnim izaslanstvima, Opća skupština UN-a velikom većinom usvojila je rezoluciju o neprihvatljivosti veličanja nacizma.

Ipak, moramo spomenuti činjenicu da se danas u Europi sačuvalo oko 4000 spomenika u čast sovjetskim vojnicima-osloboditeljima. U Poljskoj ih, na primjer, ima više od 560. U Mađarskoj, koja se borila na strani nacističke Njemačke, ima ih 940.

TRADICIJA ODAVANJA POČASTI pred spomenikom vojnika koji su pali u zajedničkoj operaciji Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije u blizini sela Batine, očuvala se u Hrvatskoj. Na mjestu bitke u kojoj su poraženi fašistički okupatori, podignut je veličanstveni spomenik poznatog hrvatskog kipara Antuna Augustinčića.

SVAKE GODINE 9. SVIBNJA Veleposlanstvo Rusije u suradnji s brojnim veleposlanstvima iz antihitlerovske koalicije i uz sudjelovanje Saveza antifašista Hrvatske provodi tradicionalno polaganje vijenaca na spomenik Crvene armije u sklopu memorijalnog kompleksa “Batinska bitka“, gdje su pokopani ostaci 1297 vojnika Crvene armije. Na taj dan ceremonije polaganja vijenaca na spomenike sovjetskih vojnika održavaju se ne samo u Batini, već i u Belom Manastiru, Vukovaru, Borovu Naselju i Iloku.

Suradnja je sada hitno potrebna i aktualna ako želimo učinkovito odgovoriti na brojne izazove našeg vremena. Sudbinu svijeta ne može odrediti jedna država ili mala grupa zemalja. Prava sigurnost može biti jedino jednaka, nedjeljiva i kolektivna. Prepoznavanje svih rezultata Drugog svjetskog rata u povelji UN-a imperativ je za sve države članice Organizacije. Trebaju se spriječiti bilo kakvi pokušaji klevetanja pobjednika nad fašizmom i iskrivljavanja istine o Drugom svjetskom ratu.

Na koncu treba napomenuti da je u ovom trenutku naša zajednička zadaća formiranje sustava jednake i nedjeljive sigurnosti za sve države. Jasno je da se samo zajedničkim snagama možemo učinkovito suprotstaviti mnogim izazovima našeg vremena. Nadamo se da će razumijevanje opasnosti radikalizma i neonacizma omogućiti svjetskim liderima da pronađu izvediva rješenja koja promiču jačanje međunarodne arhitekture sigurnosti. Uostalom, pravog šefa države u suvremenom svijetu odlikuju upravo njegova sposobnost da djeluje, shvaćajući globalnu prirodu ljudskog razvoja, bezuvjetna sposobnost gledanja u budućnost, a ne odluke donesene kao rezultat straha od gubitka vlasti i uspomena iz prošlosti.

Danas više nego ikad važno je ne zaboraviti lekcije iz te globalne katastrofe, teške posljedice vjere u vlastitu iznimnost. Mi nikada ne dijelimo pobjedu na našu i njihovu i oduvijek smo cijenili doprinos saveznika – svi koji su se borili rame uz rame protiv nacista u ime istine i pravde i koji su se uspjeli izdignuti iznad ambicija i neslaganja, udruživši snage za poraz zajedničkog neprijatelja i uništenje kriminalne ideologije mržnje. Sjećati se sudionika tog rata i brinuti se o onima koji su u ratu sudjelovali, a danas su pored nas – naša je sveta dužnost.

NAŠI PARTNERI IZ HRVATSKE i prijateljski hrvatski narod trebaju se prisjetiti i odati počast više od šest tisuća sovjetskih vojnika Crvene armije, čiji su grobovi u vašoj zemlji. Uostalom, upravo je sovjetska vojska s jugoslavenskim partizanima oslobodila vašu zemlju od fašizma.

Danas se poklanjamo sjećanju na njih i Veleposlanstvo Rusije će se na svaki mogući način pobrinuti za 13 spomenika, vojnih grobova sovjetskih vojnika i prikupiti potrebna sredstva za njihovo održavanje i obnovu. U tom plemenitom nastojanju računamo na pomoć Vlade i bliskog nam hrvatskog naroda.

Komentiraj

Source:Anvar Azimov