Predstava Georgesa Feydeaua “Gospon lovac” u režiji Tomislava Pavkovića nova je premijera Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, a na bit će izvedena 5. svibnja, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.

Predstava u adaptaciji Božidara Violića “najlogičniji je kraj sezone u kojem se spaja ono što je kajkavsko i lokalno sa svjetskom literaturom, a to je Feydeau“, rekao je umjetnički voditelj varaždinskoga kazališta Ozren Prohić.

Dodao je da je obrada ovog komada u Teatru u gostima postala poznata po svojoj lokalizaciji i agramerizaciji, a Pavković je na prijevodu iz osamdesetih napravio dramaturške intervencije tako da je ovo novost u hrvatskom kazalištu.

“Imamo kajkaviziranu verziju Feydeaua, mentalitet likova se mijenja. Ono što smo zacrtali stavljeno je na repertoar jer je sazrela ekipa u našem ansamblu i imamo idealnu podjelu za ovaj komad. A imamo i Pavkovića, trenutno u Hrvatskoj najboljeg redatelja za komedije svih generacija”, dodao je Prohić.

I Pavković se prisjetio prethodne verzije “Gospona lovca” rekavši da je “sjećanje na tu predstavu s Reljom Bašićem i Vanjom Drachom toliko živo da svaka sljedeća predstava ide na skliski teren”. Dodao je da su dva uvjeta za postavljanje predstave bila repertoarna usklađenost i podjela uloga.

“Ovdje je idealna podjela – Jan Kekerekš, Hana Hegedušić i Robert Plemić u kreativnom naponu svojih snaga s ulogama koje izgledaju kao da su kao pisane za njih. To je razlog da se predstava radi”, kazao je Pavković.

U predstavi o bračnoj vjeri i nevjeri glume Robert Plemić (Pusskarsky), Jan Kerekeš (Feller), Ivica Pucar (Kramarić), Karlo Mrkša (Puba), Darko Plovanić (Rukavina, policijski agent), Filip i Nikša Eldan (Agenti), Hana Hegedušić (Melita), Barbara Rocco (Barunica Borelli) i Beti Lučić (Ljubica).

“Predstava je jedna crtica iz života koju bih opisao narodnom mudrošću i refrenima iz naših šlagera: ‘Onaj tko lovi, uvijek na koncu biva ulovljen’, ‘Život je maskenbal, ljudi su krivi, pod tuđom maskom lakše se živi’ te ‘Sve se vraća, sve se plaća, svaki stari dug'”, opisao je predstavu Robert Plemić.

“Ovo nije predstava koja treba reći nešto o svijetu, ovo je predstava koja želi reći da može postojati kazalište koje ne podilazi i koje nije politikantstvo. To je komedija koja izaziva osmijeh na lica”, rekao je na kraju redatelj varaždinskog “Gospona lovca” i pozvao gledatelje na dvoipolsatno uživanju u kazalištu.

Komentiraj