‘Gospođo potpredsjednice’: Kamala Harris zvijezda izdanja Voguea za veljaču

Novoizabrana potpredsjednica SAD-a Kamala Harris najnovija je zvijezda izdanja magazina Vogue.

Kamala Harris pojavit će se na dvije odvojene naslovnice časopisa u izdanju za veljaču, uz riječi preko cijele stranice: ‘Gospođo potpredsjednice’. Fotografije je snimio Tyler Mitchell, koji je za isti magazin fotografirao i pjevačice Beyoncé i Zendayu.

Na jednoj od nasovnica Kamala Harris nosi ležerno crno odijelo i svoj zaštitini znak – starke. Popraćeno frazom ‘By the People, For the People: The United States of Fashion’ (‘Od naroda, za narod: Ujedinjene države mode’) stoji sklopljenih ruku ispred tkanina nadahnutih bojama njenog sestrinstva u Howardu – Alpha Kappa Alpha. Druga kombinacije je puno formalnija – Harris nosi plavo odijelo iz kolekcije Michaela Korsa.

No, naslovnica je na drušvenim medijima izazvala dosta kritika, baš kao ona s olimpijkom Simone Biles. Kriitčari su ‘popljuvali’ osvjetljenje navodeći da su Kamali Harris napravili vrlo lošu uslugu ispirući joj ton kože, dok su drugi kritizirali ležerni stil s prve naslovnice, obzirom na povijesnu ulogu Harris kao prve Afroamerikanke na poziciji američkog potpredsjednika, prenosi Huffington Post.

Neki čitatelji okomili su se i na glavnu urednicu Voguea Annu Wintour, koja je tijekom 30 godina na čelu tog magazina, redovito kritizirana ubog nedostatka zatupljenosti Afroamerikanca na stranicama časopisa. Ona se, inače, ispričala zbog tog propusta.

U priči koja prati fotoreportažu, Kamala Harris govori o značaju svog obraćanja naciji u studenom prošle godine, nakon što su ona i izabrani predsjednik Joe Biden proglašeni pobjednicima na predsjedničkim izborima.

“Za mene je bilo vrlo važno govoriti u tom trenutku, a taj trenutak uključuje i razumijavanje da postoji velika odgovornost koja dolazi s tim što postaješ prvi u nečemu”, rekla je Harris. “Uvijek kažem – možda sam prva koja čini mnoge stvari, ali treba se pobrinuti da ne budem i posljednja. Mislila sam na svoje nećakinje, koje će poznavati samo jedan svijet u kojem je žena potpredsjednica SAD-a, Afroamerikanka, crna žena, žena s roditeljima rođenim izvan SAD-a”, zaključila je.

Komentiraj