Gospodin Bielsa i nogometni egalitarizam

Zadnja utakmica engleske Premier Lige s prisustvom gledatelja odigrana je još početkom ožujka ove godine, kada je Leicester City slavio nad Aston Villom s visokih 4-0. Već se tada dalo naslutiti da se igračima i gledateljima sprema nešto duža pauza zbog sve jačeg probijanja novog koronavirusa u mnogobrojne društvene sfere, a tako je nažalost i bilo.

Dok je u većini ostalih europskih liga dolazak gledatelja dozvoljavan paralelno s poboljšanjem epidemiološke situacije, i obratno, zabranjivan s pogoršanjem iste, u Engleskoj to nije bio slučaj. Gotovo devet mjeseci nakon zadnje utakmice s gledateljima i završetka drugog ‘lockdowna’, gledateljima je dano zeleno svjetlo za povratak na stadione. Volimo da su pravila poštena i univerzalna pa bi to bila vrlo lijepa vijest da vrijedi za sve klubove u ligi.

Sustav rangiranja

Engleski nogometni savez podijelio je klubove Premier Lige u tri ranga. Pripadnost nekog kluba određenom rangu ovisi o epidemiološkoj situaciji područja iz kojeg taj klub dolazi. Tako prvi rang predstavlja najbolju moguću situaciju gdje klubovi mogu imati do 4000 gledatelja (trenutno nijedan premierligaški klub), drugi rang dozvoljava do 2000 gledatelja (klubovi iz Londona, Liverpoola i južnog dijela Engleske) i treći rang koji ne dozvoljava gledatelje na stadionima. Tako će prva utakmica s gledateljima biti današnji okršaj West Hama i Manchester Uniteda.

Do daljnjega bez gledatelja će svoje domaće utakmice igrati Burnley, Newcastle, Leeds, Sheffield United, Leicester, Manchester City, Manchester United, Aston Villa, Wolverhampton, West Bromwich Albion. Do 2 tisuće gledatlja na svoijm će stadiona imati Liverpool, Everton, Southampton, Brighton te londonski klubovi Chelsea, Tottenham, Fulham, Arsenal, Crystal Palace i West Ham.

Iako se ova odluka čini epidemiološki logična, ona u sportskom i natjecateljskom smislu u potpunosti to nije jer dovodi u pitanje regularnost natjecanja. Takvu primjedbu istaknuo je i trener Leedsa, legendarni Marcelo Bielsa, koji je izjavio da je nepravedno tako kažnjavati klubove koji zbog razloga koje ne mogu kontrolirati ne smiju imati navijače na stadionima. Bielsa izlaže svoje mišljenje da dok svim klubovima ne bude omogućen povratak navijača na stadion, svi ostali bi trebali igrati iza zatvorenih vrata. Njegovu kritiku pozdravio je i trener Newcastlea Steve Bruce.

To ne bi trebalo ovisiti o rangovima ili posljedicama pripadanja nekom rangu. Trebalo bi pokušati održati natjecanje što je više moguće jednakim za sve s uvjetima koji se mogu kontrolirati“, obrazložio je Bielsa. „Samo gledam zdrav razum, koji možda ovdje ne prolazi. Prisutnost navijača utječe na rezultate.

Na rubu regularnosti

Nogometno nepisano pravilo o prednosti domaćina zbog prisustva navijača neutraliziralo se ovom pandemijom. Sasvim je izgledno da će sada neki klubovi ponovno biti u prednosti radi povratka svojih navijača, a posljedica toga bi mogla biti bolje bodovno stanje na ljestvici.

Sezonu koja je već na rubu regularnosti, koja je lišena pravih ljetnih priprema i bilo kakvog oblika odmora za trenere i igrače, ne treba dodatno komplicirati. Ako već imaš situaciju gdje ti par klubova kasni utakmicu ili dvije, paralelno s prvenstvom igra europske utakmice preko tjedna, a kada tome pridodamo kup utakmice i EURO koji će se odvijati (nadajmo se) netom nakon završetka prvenstva, ti dovodiš u pitanje regularnost natjecanja. Ako tome pridodaš činjenicu da će polovica lige uživati uvjete koje druga polovica neće, u vidu prisustva određenog broja publike na stadionu, prvenstvo možeš proglasiti neregularnim.

Naravno, takva pravila neće trajati do kraja sezone i sasvim je izvjesno da će klubovi prelaziti iz jednog ranga u drugi, no trajat će dovoljno dugo da mogu imati značajan utjecaj na tablicu.

Regularnost nogometne igre i natjecanja uvijek je nužna, no može se reći da je ipak najnužnija u modernom nogometu. Proporcionalan s razvijenošću modernog nogometa je i stupanj kontrole i manipulacije nad njim, u smislu da njime orkestriraju kalkulirajući treneri, menadžeri, sponzori, igrači i ostali sudionici. Činjenica je da sama pravila i regularnost nogometne igre moraju biti na vrhunskom nivou kako se ne bi dogodile situacije gdje sustav nehotice okoristi jednog od sudionika. Inače čitava igra nema smisla.

Komentiraj