Gospodarstvo u recesiji, industrijska proizvodnja pada od studenog 2019.

U Hrvatskoj je u rujnu industrijska proizvodnja pala 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja u rujnu porasla 1,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lanjski rujan skliznula 1,1 posto.

To je već 11. mjesec zaredom kako je proizvodnja pala, ali sporije nego mjesec dana prije, kada je skliznula 1,2 posto.

“Unatoč mjesečnom rastu, u rujnu je nastavljen godišnji pad obujma industrijske proizvodnje koji kontinuirano traje od studenog prošle godine”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Pad proizvodnje u rujnu na godišnjoj razini zabilježen je u dva od pet sektora, a najviše, 9,2 posto, u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju pala je, pak, za 8,5 posto.

S druge strane, proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla je za 11,1 posto, a s rastom od 0,8 posto slijedila je proizvodnja intermedijarnih proizvoda. Proizvodnja energije porasla je, pak, 0,4 posto.

U prvih devet mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja pala za 4,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Gospodarstvo u recesiji

Pad industrijske proizvodnje posljedica je recesije izazvane restriktivnim mjerama u svijetu i Hrvatskoj zbog širenja koronavirusa.

Zbog koronakrize, hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) pao je u drugom tromjesečju za rekordnih 15 posto na godišnjoj razini.

Pad industrijske proizvodnje u trećem tromjesečju za 1,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kao i pad potrošnje, najveće sastavnice BDP-a, u srpnju i kolovozu najavljuju pad BDP i u trećem tromjesečju.

A to znači da je gospodarstvo uronilo u recesiju, koja se definira padom BDP-a dva kvartala zaredom.

„Kontrakcija domaće potražnje, kao i niži izvoz robe i u nastavku će se godine odražavati kroz negativne godišnje stope rasta industrijske proizvodnje. Tijekom 2021. očekujemo oporavak industrijske proizvodnje, ali niska konkurentnost i produktivnost domaće industrije te razina tehnološke intenzivnosti ostat će glavna prepreka snažnijem razvoju i višim stopama rasta”, zaključuju analitičari RBA.

Komentiraj