GOSPODARSKI USPJEH Hrvatska u prva tri mjeseca povećala vrijednost izvoza za 14 posto

Marijan Susenj/PIXSELL

[quote_box_center]

  • Europski statistički ured, Eurostat, procijenjuje kako je riječ o rastu od 14 posto, a visoke stope ostvarile su i druge članice EU
  • Rast vrijednosti izvoza zabilježen je kod gotovo svih skupina proizvoda, posebice kod strojeva, uređaja, vozila, kemikalija i kemijskih proizvoda

[/quote_box_center]

Republika Hrvatska je u prva tri mjeseca bila među članicama Europske unije koje su najviše povećale vrijednost svog izvoza.

Europski statistički ured, Eurostat, procijenjuje kako je riječ o rastu od 14 posto, a visoke stope ostvarile su i druge članice EU. Rast vrijednosti izvoza zabilježen je kod gotovo svih skupina proizvoda, posebice kod strojeva, uređaja, vozila, kemikalija i kemijskih proizvoda. 

Vrijednost izvoza u Europi je u prva dva mjeseca bila blago smanjena na godišnjoj razini, ali je u prva tri mjeseca zabilježen realni rast u visini 4.6 posto. Vrijednost europskog izvoza su povećale i države Njemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija i Poljska. Najveći rast izvoza u prva tri mjeseca ostvaren je prema Sjedinjenim američkim državama za 21.4 posto.

Na svjetskom tržištu i dalje vlada povoljan pad cijena sirove nafte i ostalih energenata.

 

 

 

Komentiraj

Source:NACIONAL