GOSPODARSKI KRIMINALTET: Četvorka osumnjičena da je oštetila proračun za gotovo 12 milijuna kuna

 

Policijski službenici Službe za gospodarski kriminalitet i korupciju Policijske uprave primorsko-goranske, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci, proveli su kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana, starosti od 38 do 62 godine, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz gospodarskog kriminaliteta.

Kako je objavila policija, sumnjiči ih se da su kao odgovorne osobe više tvrtki s područja Rijeke i Zagreba, a s ciljem da ostvare protupravnu imovinsku korist, u razdoblju od početka 2012. pa do kraja 2015. godine, počinili ukupno 16 kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Tako su počinili pet kaznenih djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, četiri djela utaja poreza ili carine, zatim tri djela krivotvorenje službene ili poslovne isprave, dva djela povreda obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga, kao i kazneno djelo pogodovanje vjerovnika te krivotvorenje isprave.

Predmetnim kaznenim djelima pričinjena je sveukupna materijalna šteta u iznosu od gotovo 11 milijuna i 700 tisuća kuna kojima su oštećeni Državni proračun Republike Hrvatske te trgovačka društva u kojima su bili odgovorne osobe. Zbog sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela, po završetku kriminalističkog istraživanja je protiv četvorice osumnjičenika podnijeta kaznena prijava mjerodavnom državnom odvjetništvu. Za dva kaznena djela utaje poreza ili carine prijavljena je i pravna osoba, odnosno, riječko trgovačko društvo.

Komentiraj