Nel Pavletic/PIXSELL

GORUĆI PROBLEM: Maloljetničko nasilje u BiH u opasnom porastu

Maloljetnička delikvencija u dramatičnom je porastu u Bosni i Hercegovini a samoubojstvo dječaka Mahira Rakovca (14) iz Sarajeva zbog vršnjačkog nasilja tek je vrh ledenog brijega koji  upozorava na taj gorući problem, upozoravaju u srijedu lokalni mediji.

Sustavno zlostavljanje kojemu je četrnaestogodišnjak bio izložen u osnovnoj školi i zbog čega je ostao toliko traumatiziran da je počinio samoubojstvo skočivši s osmog kata zgrade u kojoj je stanovao zbivalo se u sredini u kojoj se bilježi stalni rast prijavljenih kaznenih djela čiji su počinitelji osobe mlađe od 18 godina.

“Dnevni avaz” objavio je podatak kako su samo tijekom prvih devet mjeseci 2015. godine na području Sarajevske županije prijavljena 104 kaznena djela koje je počinilo 55 malodobnih osoba.
Najveći broj njih je bio mlađi od 16 godina.
Svake godine samo u Sarajevu policijske evidencije postaju” bogatije” i za 200 novih imena malodobnika sklonih nasilju i kriminalu.
Uz razbojstva i teške krađe malodobnici su prošle godine prijavljeni i u četiri slučaja opisana kao kaznena djela protiv spolne slobode i morala pri čemu je zapravo riječ o spolnom nasilju.
Upravo tome je u osnovnoj školi bio izložen i tragično preminuli dječak Mahir o čemu su njegovi roditelji odlučiti javno govoriti nakon njegove smrti.
Gotovo svakodnevno dječakov očuh Dubravko Lovrenović, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i majka Alisa Mahmutović, profesorica na Sveučilištu u Zenici lokalnim medijima prenose nove i sve šokantnije detalje o tome što se zbivalo iza zidova ustanove pod nazivom Internacionalna osnovna škola na Ilidži pokraj Sarajeva.
Riječ je o privatnoj školi osnovanoj kapitalom iz Turske u kojoj znatan dio nastavnog osoblja čine osobe koje su upravo iz te zemlje.
Mahir Rakovac u tu je školu išao dvije godine a roditelji su ga iz nje potpuno traumatiziranog ispisali u lipnju 2015. godine i prebacili u drugu javnu školu no posljedice počinjenog zlostavljanja su već bile toliko ozbiljne da su dječaka natjerale u smrt.
“On je tamo brutalno silovan. Silovali su ga kuhinjskim valjkom”, kazao je Lovrenović koji je pojasnio kako je uz njegovog posinka istom nasilju bio izložen još jedan dječak koji je o svemu odlučio progovoriti tek nakon Mahirove smrti.
Detalje zlostavljanja dječak je ispričao Lovernoviću u četiri oka nakon Mahirova sprovoda.
Posvjedočio je kako su njih dvojicu vršnjaci vezali za radijatore, tjerali ih da se ljube, silovali ih i sve to snimali mobitelima.
Uprava Internacionalne osnovne škole o cijelom se slučaju oglasila tek jednom i to kratkim priopćenjem u kojemu su naveli kako o tome ništa nisu znali niti im se tko na nešto potužio.
Za dodatna pitanja ostali su nedostupni a na brojne novinarske telefonske pozive nitko u školi danima ne odgovara.
“To da nitko nije znao pogana je laž. Znali su oni koju su silovali Mahira i drugog dječaka, znale su djevojčice koje su prolazile pokraj WC-a kada su ih silovali i koje su to popratile komentarom: uživate li momci”, kazao je Lovrenović.
Mahirova majka medijima je poslala dva pisma u kojima je otvoreno govorila o svojoj nesreći a u drugome je iznijela niz novih optužbi na račun škole ogorčena njihovim odbijanjem svake odgovornosti.
U tom je pismu koje su u srijedu prenijeli mediji privatnu osnovnu školu u kojoj se svaka godina plaća šest tisuća konvertibilnih maraka (tri tisuće eura) opisala kao mračno stjecište nasilja, nastavničke  nekompetencije i gramzivosti uprave ali i rasadište vjerske i nacionalne netolerancije i mržnje.
“Zvali su ga (Mahira) peder, zvali su ga i ‘Karalovro’ jer mu je poočim ‘Vlah’ a i to su profesori znali kao što su znali da mu majku nazivaju kurvom”, napisala je Alisa Mahmutović. Vršnjaci-zlostavljači dodatno su prijetili Mahiru ukoliko se odluči nekom potužiti a djevojčice iz razreda svemu su doprinosile ostavljajući mu uvredljive poruke.
Navela je i kako je u šikaniranju njezina sina izravno sudjelovao profesor tjelesnog odgoja nazivajući ga ženskim imenom.
“Smijao se pri tom s cijelim razredom”, stoji u pismu Alise Mahmutović.
Dodala je kako su počinitelji nasilja nad Mahirom redovito bili zaštićeni i to stoga što su za razliku od njezina sina redovito išli na džumu-namaz (molitvu petkom) što je bila “ulaznica za VIP klub povlaštenih”.
Kazala je  kako je Mahir zbog svega toga oko sebe izgradio zidove, povukao se i prestao komunicirati i na kraju izlaz iz svega potražio u skoku u smrt s osmog kata.
Nitko iz njegove bivše škole nakon tragedije nije iskazao sućut obitelji niti je došao na sprovod.
“Učinit ćemo zato sve da napokon jednom i za sva vremena shvatite da BiH čak i ovakva kakva je nije nikakva prostitutka  u kojoj možete šakom i kapom nama uzimati teško stečeni novac i uništavati našu najbolju djecu. To je moj zavjet Mahiru”, poručila je dječakova majka.
Istraga po kaznenoj prijavi koju su podnijeli Mahirovi roditelji još uvijek traje no sadašnji zakoni koji su na snazi u BiH za malodobnike do 16 godina za nasilno ponašanje predviđaju tek ograničene odgojne mjere.
Facebook skupina pod nazivom “Pravda za Mahira” u kojoj se traže izmjene zakona i oštrije sankcije okupila je gotovo 30 tisuća članova a oni najavljuju i javne prosvjede čiji je cilj prisiliti vlasti na odlučnije reagiranje i sprečavanje sličnih slučajeva.

Komentiraj