Djeci hrvatskih povratnika u mjestu Gornjoj Tramošnici u općini Pelagićevo u Republici Srpskoj ni u ponedjeljak nije omogućen nastavak obrazovanja na hrvatskome jeziku u tamošnjoj područnoj školi nego je zatraženo da nastavu slušaju na srpskom jeziku i po srpskom programu iako je drukčiji dogovor postignut prošlog tjedna.

Kada su u ponedjeljak učenici s roditeljima došli u školu, zatekla ih je učiteljica koja predaje po srpskom nastavnom planu i programu te je djeci dodijelila udžbenike na ćirilici, zahtijevajući da se nastava izvodi na srpskom jeziku i po nastavnom planu i programu Republike Srpske. Roditelji i djeca su to odbili prihvatiti. Nakon toga je učiteljica tražila da učenici napuste školu kako bi je zaključala, čemu su se usprotivili roditelji koji su zahtijevali da djeca ostanu u školi.
Dvoje učenika ostalo je u učionicama, a roditelji su napustili prostor škole dok je učiteljica pozvala policiju.
Jedan od hrvatskih povratnika u mjestu Gornja Tramošnica Anto Kamenjašević, čije dijete pohađa nastavu u područnoj školi izrazio je razočaranje ponašanjem ravnateljice Osnovne škole u Pelagićevu Olgom Lazić.
‘’Umjesto da ispoštuje postignut dogovor i naputke ministra Maleševića, ravnateljica iz Pelagićeva radi po svom. Već drugi put u posljednjih tjedan dana među našu djecu u školu, umjesto nove učiteljice, šalje uniformiranu policiju’’, rekao je Kamenjašević.
Prošloga tjedna na sastanku s ministrom obrazovanja Danom Maleševićem dogovoreno je da od ponedjeljka učenici hrvatske nacionalnosti nastave pohađati nastavu na hrvatskome jeziku kao i posljednjih sedamnaest godina.

Komentiraj