Gorica Dodik:”Da izvinite, s… mi se od teze da umjetnost ne poznaje granice i vjeru, ali samo kada su Srbi u pitanju”

Kći čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika pozvala je na protjerivanje članova  SARTR-a koji su došli na gostovanje s nagrađivanom predstavom “Moj sin samo malo sporije hoda” nastalom po tekstu hrvatskog pisca Ivora Martinića.

SARTR je u Banju Luku pozvan kako bi tamo sudjelovao na regionalnom kazališnom festivalu Teatar fest, a Gorici Dodik zasmetalo je što sarajevsko kazalište uopće dolazi na taj festival.

Predstavu “Moj sin samo malo sporije hoda” ove je sezone u Sarajevu postavio hrvatski redatelj Ivan Plazibat, a ranije je gostovala na “Marulićevim danima” u Splitu te na 28. izdanju riječkih Malih scena gdje je dobila tri nagrade.

U nedjelju SARTR s ovom predstavom gostuje i u zagrebačkom Kerempuhu na “Danima satire Fadila Hadžića”.

Gorica Dodik nije komentirala predstavu, ali je ustvrdila kako je već postojanje SARTD-a provokacija usmjerena protiv Srba.

“Dok se naši predstavnici bore u Sarajevu da nam ne otmu imovinu, Narodno kazalište Republike Srpske na Teatar fest poziva Sarajevski ratni teatar, koji nas Srbe smatra agresorima. BRAVO. Hoće li doći u BL s ratnim zastavama?”, napisala je Dodik u prvoj objavi.

Odmah nakon toga entitetski javni servis RTRS koji je pod izravnom Dodikovom kontrolom i služi kao glasilo njegovog režima uskratio je medijsko pokroviteljstvo Teatar festu.

U obrazloženju objavljenom u petak ponovili su gotovo identičnu argumentaciju koju je koristila Gorica Dodik. Naveli su kako im je neprihvatljivo gostovanje SARTR-a u Banjoj Luci, jer je riječ o kazalištu utemeljenom 1992. godine odnosno, kako je navedeno na mrežnoj stranici kazališta, u razdoblju opsade Sarajeva i to kao svjedočanstvo o fenomenu duhovnog, odnosno kulturnog otpora fašizmu i agresiji.

Na RTRS-u su smatrali kako SARTR zapravo tim opisom aludira na srpsku agresiju pa im je to poslužilo kao opravdanje da bojkotiraju festival.

Kad je skandal procurio u javnost ponovo se oglasila Dodikova kći, ovoga puta objavom garniranom uvredama i prostotama.

Ljuta jer njena prvotna objava nije dobila potporu koju je očekivala a sada je javnost u Banjoj Luci optužila da “šuti kao p…”i čeka da se koplja slome na nekome “tko smije iznijeti svoje stavove”.

“Da izvinite, s… mi se od teze da umjetnost ne poznaje granice i vjeru, ali samo kada su Srbi u pitanju, kod ostalih granice i te kako postoje”, napisala je kćer predsjednika Republike Srpske.

Ravnateljica SARTR-a Maja Salkić odbila je komentirati ove poruke kazavši samo za portal Klix kako imaju odličnu suradnju s Narodnim kazalištem RS gdje je planiran nastup, a uvjerena je kako će svi koji dođu pogledati “Sina” uživati u predstavi.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner