Gorica bivšem predstavniku kluba prilikom transfera Atiemwena isplatila skoro pola milijuna kuna

U siječnju 2019. godine Gorica je ostvarila najveći transfer u svojoj povijesti kada je nigerijski veznjak Iyayi Atiemwen dobre igre okrunio prelaskom u Dinamo. Prema riječima predsjednika velikogoričkog prvoligaša Nenada Črnka radilo se o “drugom najvećem transferu između dva hrvatska kluba” u kojem je kao posrednik profitirala i tvrtka Hordeum d.o.o. koja je u vlasništvu bivšeg predstavnika kluba Miljenka Ražova.

Financijsko izvješće kluba otkriva da je Gorica u prošloj godini od raspolaganja registracijama igrača uprihodila 15.920.645 kuna, a u taj iznos se osim Atiemwena ubraja i odšteta od transfera Farouka Miye u Konyaspor te Ronalda Deaconua u Sepsi.

Financijsko izvješće otkriva i da je Gorica u 2019. godini tvrtki Hordeum d.o.o. isplatila 462.500 kuna od 890.253 kune koliko je ukupno namijenila posrednicima koji dolaze iz pet različitih kompanija. Upravo se po visini provizije za navedenu tvrtku može s velikom sigurnošću pretpostaviti da je bila posrednik prilikom transfera Atiemwena u Maksimir.

Iako se danas malo koji transfer obavlja bez posrednika nisu baš jasni razlozi zbog čega je klubu iz Velike Gorice u ovom poslu on bio nužno potreban kad se radilo o transferu između dva člana HT Prve lige gdje su vodstva klubova često u kontaktu te se međusobno jako dobro poznaju. Pitanje o nužnosti angažmana posrednika u ovom slučaju postavili smo i čelništvu kluba, no nikakav odgovor nismo dobili.

Odgovor nismo dobili ni na pitanje zašto je za posrednika izabrana baš tvrtka Hordeum d.o.o. koja se do tada uopće nije bavila posredničkim poslom kod transfera igrača niti je prema podacima iz sudskog registra za tako što registrirana. Naime Hordeum d.o.o. je osnovan 2007. godine u Zagrebu od strane Marijana Pošte te je posljednji financijski izvještaj predala još 2010. godine dok je 2014. godine zbog propuštanja podnošenja financijskih izvještaja pokrenut i postupak njenog brisanja iz sudskog registra, a nedugo potom je otvoren i stečajni postupak. Dakle tvrtka skoro čitavo desetljeće nije bila aktivna, sve do transfera Atiemwena u Dinamo.

Nigerijski veznjak u Dinamo prelazi 22. siječnja 2019. godine, a samo tjedan dana kasnije Miljenko Ražov preuzima tvrtku Hordeum d.o.o. od Marijane Pošte. Na račun navedene tvrtke HNK Gorica potom isplaćuje proviziju od skoro pola milijuna kuna zbog posredništva u transferu Atiemwena.

Miljenko Ražov nije nepoznato ime u velikogoričkom prvoligašu. Radi se o dugogodišnjem predstavniku kluba koji je obavljao i dužnost savjetnika predsjednika Nenada Črnka za struku. Posljednji put je na klupi Gorice sjedio u svibnju 2017. godine kada se klub natjecao u Drugoj HNL. Odgovor na pitanje je li i danas na neki formalan način povezan s Goricom također nismo dobili.

Ražov nije nepoznato ime ni u rubrici crne kronike. Tijekom 1990-ih 2000-ih godina ga se povezuje s nizom kaznenih djela koja uključuju i sudsku presudu na deset mjeseci zatvora zbog protupravnog oduzimanja slobode, privođenje zbog šmrkanja kokaina s Dinamovog grba, ali i kako je pisao Nacional povezanosti s varalicom Zdravkom Folnegovićem koji je osuđen na šest godina zatvora. U medijima se polemizirala i njegova uloga u tvrtki RIZ-ODAŠILJAČI ESOP d.o.o.

Komentiraj