Goreta: “Izložbom rock memorabilija započeli smo osnivanje muzeja”

Dražen Goreta, voditelj Tvornice kulture, govori o izložbi na kojoj se mogu pogledati rijetki rukopisi, fotografije i instrumenti naših poznatih glazbenika

U zagrebačkoj Tvornici kulture  otvorena je izložba „Pop rock memorabilija koja predstavlja raznovrsne eksponate hrvatskih glazbenika. Glazbeni instrumenti, rijetki rukopisi i fotografije, odjeća, obuća, vinili, časopisi, akreditacije, ulaznice te potpisani plakati iz privatnih kolekcija raznih donatora, među kojima se nalaze i brojni izvođači s naše glazbene scene, samo su neki od primjeraka izloženih u Tvornici kulture. O ideji i cilju izložbe razgovarali smo s voditeljem Tvornice kulture Draženom Goretom.
„Budući da u svijetu postoji jako puno muzeja memorabilija, ideja nam je bila napraviti jednu veliku izložbu gdje bi se predstavio samo dio onoga što hrvatska glazbena scena može ponuditi. Iako imamo preko 500 eksponata na izložbi,. i dalje tvrdimo da je to samo promil onoga što hrvatska scena nudi”, rekao je Goreta.
„Izložba pop rock memorabilija je tek početak jer nam je želja jednog dana otvoriti muzej sličnog karaktera”, rekao je Goreta i time pojasnio podnaslov „Muzej u nastajanju koji prati ovu izložbu. „Nadamo se da ćemo uspjeti u tom pothvatu jer je u našoj zemlji rock n roll bio ukorak sa svjetskim i europskim trendovima, pogotovo u doba novog vala kada scena nimalo nije kaskala ni u ideji niti u formi za svjetskim trendovima te naša glazbena scena zaslužuje svoj muzej.
Glavna ideja izložbe je kroz mnoštvo predmeta kao što su instrumenti, rukopisi, ulaznice i plakati prikazati bogatstvo naše pop rock scene. Ovo je prva realizacija takve ideje u Hrvatskoj i dokazuje da rock n roll može pridonijeti i vizualnoj umjetnosti te da time eksponati ovakve vrste zaslužuju svoje mjesto u muzeju.
Goreta za Zagreb News govori kako je ideja o izložbi bila uzrokovana trenutnom situacijom s pandemijom. Kako se ujesen prošle godine situacija pogoršavala, a inozemni izvođači su počeli prebacivati termine svojih turneja na 2022. godinu, shvatili su kako od posla neće biti ništa te su pokrenuli neke projekte.
„Livestream koncerti ne mogu prenijeti pravi osjećaj, a sjedeći koncerti ne idu uz rock n roll pa smo razmišljali kako publici na neki način približiti izvođače, rekao je Goreta.
Govori kako je nabavljanje eksponata bilo izazovno. „70 posto izloženih eksponata je posuđeno, a najteže je, naravno, bilo nabaviti glazbene instrumente jer je svakom glazbeniku njegov instrument iznimno važan, ali pošto imamo dobre odnose sa svim glazbenicima oni su nam vjerovali i posudili su svoju najdražu djecu. Sve je to bilo direktno na mojim leđima jer sam morao ići od vrata do vrata jer je većina njih bila voljna samo meni dati tu odgovornost”, rekao je Goreta.
“Izložba je konceptualno podijeljena u nekoliko cjelina, glazbeni instrumenti, klubovi, časopisi, s tim da su organizatori odlučili iz izložbe izuzeti nakladništvo. „Tu je ogromna količina ploča, kazeta i CD-a za koju ne bismo imali dovoljan prostor, taj dio smo onda izostavili. U tom kontekstu smo samo posvetili jednu vitrinu domaćoj underground sceni i jedan kutak koji smo nazvali Njezino veličanstvo singl ploča kako bismo pokazali današnjoj mladeži što je to singlica”, rekao je Goreta.
Izložbom su željeli staviti naglasak na cjelokupnu scenu pa je tako poseban dio unutar izložbe posvećen zagrebačkim klubovima. Svoj prostor tako ima Močvara i prošle godine ugašen klub Jabuka, a Kulušića su se samo malo dotakli jer postoji jako malo memorabilije tog kluba.
Ono što je posebno oduševilo publiku su koncertne ulaznice.
„Ulaznice ih asociraju na prošla događanja, koncerte na kojima su bili i time se bude sjećanja, ali ono što je posebno zanimljivo je dizajn jer su tada bile ulaznice s artworkom, a ne generičke kao sada”, rekao je Goreta.
Na izložbi se nalazi i nekoliko raritetnih eksponata koji nose veliku kulturnu vrijednost poput bilježnica Johnnyja Štulića s tekstovima Azre iz 1977., kao i njihov prvi plakat i omot prvog albuma. Na izložbi se mogu vidjeti i prvi bubnjevi Parafa i Laufera, prvi light mikser za područje bivše Jugoslavije, dio razglasa legendarnog koncerta Prljavog kazališta na Trgu bana Jelačića iz 1989., priprema naslovnice za prvi album Psihomodo popa, rukom pisana pisma i partiture raznih glazbenika te brojni drugi zanimljivi osobni predmeti.
Izložba se može pogledati svakodnevno do 15. 7. 2021. u zagrebačkoj Tvornici Kulture. Ulaz je besplatan.

Komentiraj