Gordana Buljan Flander: “Jedna, dvije ili tri smjene neće ništa promijeniti”

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordana Buljan Flander osvrnula se us ubotu na zlostavljanje djece u Hrvatskoj te je komentirala i zakone koji se u Hrvatskoj ne provode kako treba.

Gordana Buljan Flander ističe da je važno za odgovorne zaposlenike Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški da odgovore na pitanje ‘na osnovu kojih kriterija su odlučili uzeti dijete iz udomiteljskih obitelji i vratiti je biološkoj obitelji’ te koji su to bolji uvjeti i roditeljske kompetencije koje su dovele do toga.

“Gdje su bili i drugi stručnjaci? Jednako tako su važni i stručnjaci iz zdravstva, iz školstva, iz predškolskog obrazovanja koji moraju propitivati uvjete u kojima djeca žive i žurno reagirati na bilo koji oblik ili sumnju na zlostavljanje”, poručila je za Novu TV.

Gordana Buljan Flander već četrdeset godina radi na zaštiti djece. Ističe da su zlostavljana djeca u obitelji najnesigurnija i njima je tamo apsolutno najrizičnije mjesto i opasno po život.

Zbog predrasuda se smatra da su prava roditelja veća od prava djece. Navodi da imamo takve svjetonazore. “Struka koja odlučuje, koja donosi rješenje bi trebala ipak raditi više na zaštiti prava djeteta, više na najboljem interesu djeteta, a ne na zaštiti obitelji i zaštiti roditelja jer kao da smatramo da kad roditelj postane roditelj, on postane i vlasnik djeteta i onda mu treba dijete vratiti pod bilo koju cijenu”, ustvrdila je.

Domovi za nezbrinutu djecu su, kaže, puna. “Što duže dajemo šansu roditelju, to više djetetu oduzimamo šansu”, rekla je i dodala da joj nije jasno zašto u ovom slučaju kod djeteta koje je izdvojeno u udomiteljsku obitelj nije odmah započet postupak udomiteljskog prava.

Smatra da Hrvatska ima dobre zakone, ali je problem njihova primjena. “U zakonu piše da su ovo žurni postupci, ali rijetko vidim da su jako žurni”, navodi.

Gordana Buljan Flander ističe da se u sustavu nije promijenilo ništa čak ni od slučaja s Paga. “Jedna ili dvije, tri smjene neće ništa promijeniti. Niti u zaštiti djece niti u zaštiti stručnjaka koji prijavljuju”, zaključila je.

Komentiraj