Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić danas je gostovao u emisji ‘Novi dan na N1 televiziji, te komentirao trenutno stanje Agrokora.

“Još početkom travnja, kada je Sberbank objavljivao rezultate za prvi kvartal, tada nije imenovao Agrokor, ali je rekao da je stavio rezervaciju na potraživanje jednog velikog prodajnog lanca. Sada predsjednik uprave banke kaže novinarki Bloomberga, nakon konferencije na kojoj je objavio rekordnu dividendu, da će staviti rezervaciju na Agrokor, približno u polovici vrijednosti. Oni su prisiljeni, ne sretni, na rezervaciju polovice, približno 560 milijuna eura, svojih tražbina”, reako je Fižulić.

Na pitanje koliko je veliki problem regresnih mjenica odgovorio je: “Promemorijom se zapravo traži od faktoring društava i banaka da ne koriste svoje regresno pravo za te mjenice. Ako faktoring društva ne potpišu promemoriju, naplaćivat će kao i do sada. Pomoći tu nema. Agrokor je uvijek dužnik – bankama, faktoring društvima ili dobavljačima, njemu svejedno. Pitanje tko će prijaviti tražbinu. Morat će se pomiriti s otpisom barem polovice tražbina. Ali kad gledate cijelu priču radi se o malom broju pravnih osoba. To što je problrm naglašen u javnosti, to je zbog toga jer su dobavljači to pokušali prebaciti sa svojih leđa. Govorimo o 10 posto ukupnih tražbina vjerovnika prema Agorkoru.”

Komentiraj