GORAN MARIĆ ‘Projekt oživljavanja prostora TEF-a glavni je projekt mojeg mandata’

HINA/ Denis CERIÆ /

Ministar državne imovine Goran Marić u utorak je u Šibeniku u pratnji gradonačelnika Željka Burića obišao prostor bivše Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) i rekao kako je upravo projekt oživljavanja tog prostora najvažniji projekt u njegovom mandatu.

“Premijer Plenković tražio je od svakog ministra da odredi koji će biti glavni projekt njegova mandata i mogu reći  da sam nakon obilaska cijele Hrvatske odlučio da je upravo  projekt bivše tvornice TEF projekt mojeg mandata. Ovaj prostor na kojem se nalazimo najveći je potencijal kojeg sam vidio u cijeloj Dalmaciji. Vlada daje punu potporu projektu i tijekom ove godine iznaći ćemo model kako prostor upotrijebiti u razvojne svrhe i učiniti najboljim projektom za Šibenik“ rekao je ministar Marić.

S obzirom da je zemljište TEF-a bilo opterećeno dugom i nizom hipoteka u vrijednosti od oko 150 milijuna kuna, a vjerovnici su bili Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo financija, Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, nakon osnivanja Ministarstva državne imovine gradonačelnik Burić i ministar državne imovine Goran Marić postigli su dogovor da Grad Šibenik i država zajednički idu u valorizaciju TEF-a, dok će se dug Grada prema nadležnim ministarstvima regulirati raspodjelom udjela u projektu TEF-a.   Nagodbom s Inom Grad je pak isplatio najvećeg vjerovnika.

Ministar Marić  je najavio da će ubrzo konkretizirati projekt TEF-a, a na novinarsko pitanje o mogućem maćehinskom odnosu države prema zemljištu, s obzirom da je taj prostor zbog raznih imovinskih i financijskih problema zapušten, ministar je odgovorio da su Grad Šibenik i država partneri na projektu.

“Vlada je osnivanjem ovog ministarstva poručila da je država partner svim gradovima i općinama i da ćemo pripomoći da se gradovi što brže razvijaju i poticati ovakve potencijale. Ovakvih slučajeva je diljem Hrvatske na tisuće, ali neovisno o tome tko je na vlasti ovaj projekt mora zaživjeti. Prostor TEF-a ima golemi potencijal i on je budućnost Šibenika na kojem će se grad razvijati“, rekao je Marić u Šibeniku.

Grad Šibenik, početkom veljače prijavio je lokaciju bivše Tvornice elektroda i ferolegura na međunarodni arhitektonsko-urbanistički natječaj Europan 14 kako bi struka ponudila moguća rješenja za prostor TEF-a.

Riječ je o 28 hektara zemljišta u središtu grada, udaljenom 500 metara zračne linije od stare gradske jezgre i katedrale sv. Jakova. Na tom se prostoru  predviđa gradnja mješovite namjene gdje bi investitori na zemljištu vrijednom 350 milijuna kuna izgradili novo naselje. Na tom bi prostoru bili stambeno-poslovni, smještajni, kulturni i obrazovni kapacitet, a predviđeni su i novi ugostiteljsko-turistički kapaciteti s dvije tisuće kreveta.

 

Komentiraj