Goran Gotal: “Realizirat ću projekt besplatnog školskog obroka u Međimurju”

Kandidat HDZ-a za župana Međimurske županije Goran Gotal poručio je da mu je cilj osigurati besplatni obrok za 9300 učenika svih osnovnih škola u Međimurju.

Gotal navodi da će sedam tisuća učenika osnovnih škola kojima je osnivač Međimurska županija (25 osnovnih škola) imat će besplatan obrok, a roditelji više neće morati financirati troškove školske kuhinje. Taj će se model, dodaje, ponuditi i Gradu Čakovcu uz sufinanciranje, za 2300 učenika u 6 osnovnih škola kojima je osnivač Grad Čakovec.

Gotal je najavio i da će se sve škole opremiti potrebnom opremom u školskim kuhinjama prema nužnim standardima (HACCP) da mogu pripremati do 3 topla obroka tjedno. U sljedećoj fazi predviđena je nabava namirnica koje su ekološki prihvatljive, zdrave te, najbitnije, dolaze s lokalnih, međimurskih OPG-ova.

“Za naše Međimurje volimo reći da je Cvjetnjak Hrvatske, a smatram da ono sada mora postati dom zdrave hrane. Zašto dom zdrave hrane? Zato što je zdrava hrana prva linija obrane našeg zdravlja. S takvim zdravim činjenjem valja početi od najranije dobi te je tu projekt besplatnog školskog obroka ključan – njime se borimo protiv siromaštva, potičemo zdrave navike od djetinjstva, a uparen s drugim politikama koje u ovoj domeni predlažem – jednosmjenska nastava u cijelom Međimurju te snažni razvoj Međimurskog veleučilišta – osnažujemo mlade međimurske generacije, one generacije kroz koje će sutra živjeti naše Međimurje”, rekao je Gotal.

Dodao je da je izradio izračun troškova uvođenja besplatnog školskog obroka u osnovne škole. Taj iznos, poručuje, nije nešto što Županija, kada bi znala svoje prioritete, ne bi mogla podnijeti.

“Trenutno Županija sredstva Međimurki i Međimuraca rasipa na sve i svašta, a ako bi što u Međimurju moralo biti prioritetom – to bi morale biti mlade međimurske generacije, koje jedine mogu ostvariti i učvrstiti Međimurje blagostanja iz kojeg se nakon 70 godina iseljavanja Međimurke i Međimurci više neće iseljavati u Austriju, Njemačku i Irsku”, zaključio je Gotal.

Komentiraj