Goran Bogdan u konkurenciji za ovogodišnjeg europskog Oscara

U utorak je Europska filmska akademija kompletirala listu filmova koji će se ove godine natjecati za europskog Oscara. Radi se o 38 filmova koji su ušli u širi izbor. Među njima nema ni jednog hrvatskog filma osim filma „Otac“ u kojem Hrvatska sudjeluje kao manjinski koproducent. Radi se o filmu „Otac“ redatelja Srdana Golubovića u kojem Goran Bogdan glumi oca kojem socijalna služba zbog neimaštine uzima dvoje djece. Kada mu propadnu administrativni pokušaji da opovrgne tu odluku, pješke kreće na put u Beograd kako bi ministru osobno objasnio svoj slučaj. Film je premijerno prikazan na festivalu u Berlinu u sekciji Panorama gdje je osvojio nagradu publike. Hrvatski koproducent je kompanija „Propeler Film“ Borisa T. Matića.

Od poznatijih filmova koji će se natjecati za nagrade tu su „Another Round“ redatelja Thomasa Winterberga sa Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi, francuski „Delete History“ koji je na festivalu u Berlinu osvojio drugu nagradu, zatim „Falling“ u kojem Viggo Mortensen, osim što glumi, debitira kao redatelj, te „Summer of 85“ francuskog redatelja Francoisa Ozona.

U slijedećim tjednima 3800 članova Europske filmske akademije pogledati će filmove i glasovati za nominacije u kategorijama najbolji film, najbolji redatelj, najbolji glumac, najbolja glumica i najbolji scenarij. Osmočlani žiri birati će nominirane u kategorijama najbolji snimatelj, montažer, scenograf, kostimograf, šminka i frizura, glazba, te zvučni i vizualni efekti. Nominacije će biti objavljene 7. studenoga dok će se imena pobjednika objaviti 12. prosinca.

Komentiraj