Goran Aleksić kazneno prijavio sedam banaka zbog udruženog zločinačkog pothvata

Saborski zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić u petak je na konferenciji za novinare u Saboru izvijestio kako je DORH-u kazneno prijavi banke osuđene u kolektivnom sudskom procesu vezanom za kredite u švicarskom franku zbog, kako je naveo, udruženog zločinačkog pothvata protiv građana Hrvatske.

Aleksić je DORH-u prijavio sedam banaka: Erste & Steiermarkische Bank, Zagrebačku banku, Privrednu banku Zagreb, Addiko Bank, Raiffeisenbank Austria, OTP banku i Splitsku banku koja je uklopljena u OTP, te Sberbank.

“Početkom rujna ove godine odbačene su revizije banaka u slučaju franak i potvrđeno da su banke ugovarale nepoštene ugovorne odredbe s valutnom klauzulom u CHF-u i nepoštene kamatne stope koje su se mijenjale odlukom banke te je to temelj za prijavu”, rekao je Aleksić i podsjetio da su anuiteti koju su plaćeni za kredite u CHF-u bili 50 pa sve do 100 posto veći u odnosu na početno ugovorene. Naglasio je kako su to bili lihvarski krediti.

Takvo ponašanje banaka Aleksić je ocijenio kao udruživanje u oligopol kroz Hrvatsku udrugu banaka kojim su hrvatski građani oštećeni za 15 do 25 milijardi kuna.

Aleksić se osvrnuo i na arbitražni spor u Washingtonu koji su pokrenule četiri banke protiv Hrvatske zbog konverzije CHF kredita ustvrdivši da je takav spor suprotan pravu EU-a.

“Banke su lopovi koji su opljačkali hrvatske građane. Konverzijom koja je bila provedena samo su smanjenje glavnice s valutnom klauzolom u CHF-u ali time nisu vraćene niti preplaćene kamate niti preplaćeni tečaj niti zatezne kamate”, rekao je Aleksić.

Od DORH-a, kaže, očekuje da provede izvide i pokrene kazneni progon protiv banaka koje su oštetile hrvatske građane, hrvatsko gospodarstvo i proračun Hrvatske. Naveo je kako je slično učinila Francuska 2015. godine.

Komentiraj