Good inicijativa traži besplatne vrtiće te “dostupno i kvalitetno obrazovanje”

Besplatni vrtići, dostupno i kvalitetno obrazovanje za sve, topli obrok i prijevoz, produženi boravak za svu djecu, provedba cjelovite kurikularne reforme, uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja kao posebnog predmeta, plan za krizne situacije poput aktualne s nastavom na daljinu – to su neki od zahtjeva nevladine obrazovne Good inicijative, koja će o svojim zahtjevima 26. lipnja u Zagrebu sazvati predizborno sučeljavanje kandidata.

“U protekle četiri godine nije provedena cjelovita reforma obrazovnog sustava za koju su se građanke i građani zalagali na prosvjedima 2016. i 2017.i kako je planirano Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije”, konstatira inicijativa.

“Stoga tražimo provedbu reforme kroz strateški okvir o kojem postoji konsenzus i koja traje duže od jednog mandata Vlade, a to uključuje provođenje cjelovite kurikularne reforme”, kažu, zahtijevajući “unapređenje materijalnog i društvenog statusa odgojno-obrazovnih radnika” te “licenciranje ravnatelja uz odgovarajući i kvalitetan sustav potpore, stručnog usavršavanja i napredovanja”.

Inicijativa je danas objavila šesnaest zahtjeva, među kojima su “donošenje Akcijskog plana i praćenja provedbe Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i uspostava kvalitetnog sustava vanjskog vrednovanja”.

“U području cjeloživotnog učenja, tražimo donošenje Strategije obrazovanja odraslih i donošenje Zakona o obrazovanju odraslih”, kažu u inicijativi.

Od kandidata za Saboru zahtijevaju da se izjasne o njihovim zahtjevima. “Stranke u ovo predizborno vrijeme moraju jasno komunicirati svoje planove vezane uz obrazovne politike te načine pomoću kojih će osigurati snažnije pomake prema dostupnom, prilagodljivom i kvalitetnom obrazovanju na svim razinama”, poručuju iz Good inicijative, koordinacije pedesetak nevladinih udruga koje se bave obrazovanjem.

Komentiraj