Gong zlatna u bacanju kugle, olimpijski rekord Camacho-Quinn u polufinalu na 100 prepone

Kineskinja Lijiao Gong osvojila je zlatnu medalju u bacanju kugle. Njenih 20.58 iz zadnje serije je njen osobni rekord i novi najbolji rezultat sezone (sa 20.39 je i do sada držala „seasons best“) a koliko je dominantna bila u nedjeljnom finalu govori da je svih pet ispravnih hitaca bilo za prvo mjesto. Druga i srebrna je Amerikanka Raven Saunders sa 19.79 dok je sa 19.62 treća Valerie Adams, Novozelanđanka kojoj je ovo četvrta olimpijska medalja – bila je zlatna 2008. i 2012. i srebrna 2016.

Gong je na igrama 2008. bila peta, ali nakon što su dvije boljeplasirane bacačice diskvalificirane zbog dopinga, postala je brončana. Četiri godine kasnije natjecanje je završila kao četvrta, da bi opet dvije atletičarke bile diskvalificirane zbog dopinga, pa je Gong zaradila srebro. U Riju 2016. je bila četvrta, nije bilo novih doping skandala da ju poguraju među osvajačice medalja.

Polufinalne utrke na 100 metara prepone donijele su jedan sjajan rezultat: U trećoj kvalifikacijskoj skupini Portorikanka Jasmine Camacho-Quinn je istrčala 12.26, novi olimpijski rekord, četvrto vrijeme svih vremena i samo šest stotinki sekunde slabije od svjetskog rekorda Kendre Harrison.

Komentiraj