GONG: Raspušteni Sabor petinu zakona usvojio bez javne rasprave

Više od dvadeset posto zakona raspušteni saziv Sabora usvojio je bez javne rasprave, što “pokazuje koliko vlasti uvažavaju mišljenje građanki i građana”, objavio je danas GONG.

“Uoči početka službene kampanje analizirali smo proceduru donošenja zakona u 9. sazivu Hrvatskog sabora. Usporedbom podataka Parlametra, Gongove platforme za praćenje rada Hrvatskog sabora, i državnog portala eSavjetovanja, ispada da više od 20 posto zakonskih propisa donesenih u mandatu IX. saziva nije prošlo savjetovanje s javnošću”, priopćili su.

Povrh toga, “najviše savjetovanja otvaralo se u kolovozu, kad je većina građana i zainteresiranih organizacija i institucija na godišnjem odmoru”. Također, “samo 29 posto zakona imalo je savjetovanje s javnošću otvoreno trideset dana ili duže” dana.

“Načinom na koji provode savjetovanja s javnošću, vlasti pokazuju koliko uvažavaju mišljenje svojih građanki i građana”. Zato je GONG kandidate za Sabor pitao mogu li se obvezati na desetak mjera, od kojih je prva rok za javne rasprave od najmanje mjesec dana.

GONG traži i pravovremeno objavljivanje rezultata javnih rasprava te “više standarde za povratnu informaciju na pristigle komentare”. GONG će o odgovorima obavijestiti javnost, uz poruku: “Naš glas vrijedi i između izbora”.

 

 

Komentiraj