GONG: Imamo pravo znati, vlast nam ne smije skrivati informacije

Međunarodni dan prava na pristup informacijama Gong je obilježio tribinom ‘Imamo pravo znati – vlast nam ne smije skrivati’ koja je tematizirala prepreke na koje građani te novinari nailaze prilikom pokušaja da ostvare pravo na pristup informacijama, koje je i Ustavom garantirano svim građanima i građankama.

“Zakon o pravu na pristup informacijama imamo desetak godina, a još postoje ozbiljne prepreke u ostvarivanju prava. Vlasti se pozivaju na GDPR, poslovne tajne ili naprosto ignoriraju zahtjeve. Podsjećam da imamo Vladu koja nema redovite tjedne ili mjesečne konferencije nego prisiljava novinarke da dobacuju pitanja ministrima pred zgradom Vlade, intervjui se daju u kontroliranim uvjetima, biranim i prijateljskim medijima, informacije dijele kako i kome žele, čime Vlada pokazuje neodgovornost prema javnosti”, istaknula je uvodno moderatorica tribine Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica Gonga.

Upitan što Povjerenik može učiniti kada institucije ili ministri ne žele dati neku informaciju, Zoran Pičuljan odgovorio je da može pokrenuti prekršajni postupak, na što su ostali sudionici­ upozoravali kako se najčešće radi o dugotrajnim sudskim postupcima koji završe u zastari.

“Često nam se javljaju saborski zastupnici ili gradski vijećnici koji ne mogu dobiti informaciju u svom vijeću ili Saboru”, istaknuto je iz Ureda povjerenika za informiranje.

Da Zakon i dalje nije zaživio u punoj mjeri, svjedoče već godinama novinari i novinarke koji ovo pravo koriste kao posljednji izlaz iz situacija u kojima vlasti odbijaju odgovoriti na njihove upite.

“Predugački rokovi služe da se novinari izmore. Novinari zaslužuju drugačiji tretman zbog prirode svog posla”, složili su se Andrej Dimitrijević i Danka Derifaj, koju su se zatim potužili i na kvalitetu podataka koja im tijela dostavljaju.

“Odgovori se pišu birokratskim meta jezikom u kojem se sadržajno ništa ne kaže”, upozorio je Dimitrijević i dodao:

“Ako ja ne razumijem takav odgovor, kako onda da ga pojasnim svojim čitateljima i čitateljicama. Svi podaci trebaju biti dostupni i pretraživi, putem tri klika mišem trebao bih doći do traženih podataka, a ne pisati zahtjeve, žalbe, pečatirati, skenirati i čekati odgovore mjesecima i godinama, koji možda ni onda ne stignu”.

“Kvaliteta uprave, politička volja i demokratska kultura ovdje su presudni. Trebaju se stvoriti i poštovati određeni standardi”, složio se Pičuljan.

Komentiraj