Goluža: “Festival slobode bio je poticaj neodlučnima da se odluče cijepiti”

Trpimir Goluža, Mostov zastupnik u Gradskoj skupštini Zagreba i bivši predsjednik Hrvatske liječničke komore, govori o četvrtom valu pandemije, skandalu u Poliklinici za zaštitu djece i obnovi Zagreba

Pandemija koronavirusa dobila je svoj nastavak u četvrtom valu. Iako su brojke novozaraženih relativno stabilne, i dalje gotovo svakodnevno umire dvoznamenkasti broj ljudi. Dok se pandemiji ne vidi kraj, u Zagrebu se ne vidi početak obnove. Grad i dalje stoji polurazrušen. U međuvremenu je zanimanje u javnosti izazvao skandal u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. O svim tim temama i više za Zagreb News govori Mostov zastupnik u Gradskoj skupštini i bivši predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža.

ZgNews: Kakva je situacija u zagrebačkim bolnicama što se tiče koronavirusa? Nazire li se preopterećenje?

U bolnicama se svakodnevno povećava broj hospitaliziranih covid-bolesnika, kao i broj zaraženih zdravstvenih radnika. Za sad je situacija pod kontrolom i ne nazire se preopterećenje sustava. Četvrti pandemijski val dočekali smo znatno spremnije nego prva tri. Bolest bolje poznajemo, imamo više iskustva u njenom liječenju, opremljeniji smo zaštitnom opremom i potrebnim medicinskim uređajima. Osim toga, promijenili smo i doktrinu bolničkog pristupa u suočavanju s covid-pandemijom. Umjesto liječenja u samo jednoj središnjoj covid-bolnici, sad se ozbiljnije covid-bolesnike u Zagrebu liječi u svim zagrebačkim bolnicama.

ZgNews: Zašto je došlo do promjene te doktrine?

Očito se odluka da se jedna kompletna moderna bolnica, koja je imala gotovo sve kliničke grane, uključujući i najdiferentnije kirurške djelatnosti poput neurokirurgije, kardiokirurgije i maksilofacijalne kirurgije, žrtvuje i prenamjenjuje u isključivo covid-bolnicu pokazala pogrešnom. Konstantna izloženost covid-patologiji i limitiranost u vrsti i opsegu dijagnostičkih i terapijskih zahvata i metoda uzrokovali su veliko nezadovoljstvo zdravstvenih radnika te odlazak brojnih vrsnih liječnika i medicinskih sestara te tehničara. Takav pristup doveo je do značajne infrastrukturne i kadrovske devastacije Bolnice Dubrava, najnovije i arhitektonski najmodernije nacionalne bolnice.

ZgNews: Kako komentirate “Festival slobode” u Zagrebu? Kakvu posljedicu može imati njegova poruka?

“Festival slobode” podržavam u smislu davanja prigode za javno izražavanja drugačijih stavova po pitanju pandemije. Čini mi se da su retorika i poruke koje su dominirale “Festivalom” vrlo poticajne za sve neodlučne da se odluče cijepiti. Zabrana ili onemogućavanje održavanja Festivala imale bi posve oprečan učinak.

ZgNews: Je li ikako moguće potaknuti necijepljeni dio populacije da prihvati cjepivo?

Moguće je, ali je to vrlo zahtjevno i teško jer je autoritet Vlade i Stožera po pitanju cijepljenja i općenito mjera vezanih uz pandemiji bitno narušen.

ZgNews: Tko snosi odgovornost za slabu stopu cijepljenja?

Radi se o podijeljenoj odgovornosti, odnosno o kumulativnom učinku kulturnog nasljeđa i zdravstvene prosvijećenosti prosječnog Hrvata i iznimno lošeg i neuvjerljivog komuniciranja Vlade i Stožera koji su višekratno pokazali nedosljednosti i nevjerodostojnosti u svojim postupcima.

ZgNews: Kako gledate na problem spore obnove u Zagrebu? Što bi se trebalo poduzeti da se ona ubrza? Ima li trenutna gradska garnitura uopće sredstva da ubrza stvari?

Obnova je toliko prespora da mi je teško povjerovati da se radi o slučajnosti. Svi koji su sudjelovali u donošenju Zakona o obnovi trebali bi se ispričati građanima Grada Zagreba jer su donijeli u praksi neprovediv zakon kojim su ljudima dodatno otežali ionako tešku životnu situaciju. Aktualna gradska uprava, odnosno politička platforma Možemo!, po tom pitanju nije amnestirana jer su inzistirali, a na kraju krajeva u političkom smislu i profitirali, na brzopletom donošenju lošeg Zakona o obnovi.

ZgNews: Koji je vaš pogled na situaciju u Poliklinici za mlade? Što bi se trebalo poduzeti da se Poliklinika dovede u red?

Ono što je neosporno jest činjenica da je bivša ravnateljica sudskim traženjem privremene mjere zabrane svakog objavljivanja o sebi i Poliklinici izvršila upravljački suicid. Čudi me kako je tako iskusnoj osobi uopće pala na pamet takva samoubilačka ideja. Ne znam je li imala loše savjetnike ili je sama izgubila doticaj s realnošću. Naprasna neopoziva ostavka bivše ravnateljice za sobom je ostavila puno nejasnoća o tome što se i kako radilo u Poliklinici, odnosno koliko je istine u teškim optužbama o radu Poliklinike koje su dominirale medijskim prostorom. Ne vjerujem da je u radu Poliklinike sve bilo baš tako nestručno i tendenciozno kako se to zadnjih dana prikazivalo u medijima. Ipak, primijetio sam da je postojala neprimjereno bliska povezanost uprave Poliklinike s bivšim gradonačelnikom i njegovom gradskom strukturom te društvenom elitom koja je bila uključena u donošenje odluka o sudbini djece nakon brakorazvodnih postupaka. Sad se treba raspisati natječaj i izabrati stručno i kompetentno novo vodstvo Poliklinike.

ZgNews: Koji su najveći izazovi koji predstoje novoj gradskoj upravi i kako ih riješiti?

Dubioze u gradskom proračunu, zapuštena gradska infrastruktura, prometni problemi i problemi s gospodarenjem otpadom te izazovi obnove i sanacije potresom uništene imovine najveći su izazovi s kojim će se suočiti nova gradska vlast. Njih će biti nemoguće uspješno riješiti ako se ne bude imalo potrebne hrabrosti i ako se ne postave jasni principi racionalnog, odgovornog i poticajnog gospodarenja gradskim resursima.

 

Komentiraj