GODIŠNJICA OKUPACIJE RIJEKE: Na Guvernerovu palaču razvili zastavu Kraljevine Italije, privedena četvorica Talijana

Tijekom noći u srijedu je na Guvernerovoj palači u Rijeci osvanula talijanska zastava. Riječka je policija odmah po dojavi reagirala i uočenu povijesnu zastavu Kraljevine Italije uklonila, zajedno s nekoliko letaka.

“Jutros, oko 6.45 sati policija je zaprimila dojavu da je na ogradi Guvernerove palače u Rijeci izvješena talijanska zastava. Dolaskom na mjesto događaja pronađena je izvješena povijesna zastava Kraljevine Italije i nekoliko letaka. Pronađene predmete policija je izuzela, a u tijeku je kriminalističko istraživanje s ciljem pronalaska osoba koje su izvjesile navedenu zastavu.

Isto tako, policija je jutros ispred Guvernerove palače zatekla dvojicu talijanskih državljana starosti 19 i 20 godina s povijesnom zastavom Kraljevine Italije manjih dimenzija. Obojica su privedena i sankcionirana temeljem odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Na taj su način osobe spriječili u daljnjoj namjeri.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja”, navodi se u priopćenju PU primorsko-goranske.

Policija je izvijestila i kako su službenici oko 13:50 sati ispred Guvernerove palače u Rijeci pronašli  još dvojicu državljana Italije, u dobi od 55 i 19 godina. Kod njih je također pronađena povijesna zastava Kraljevine Italije te ih je policija spriječila u namjeri njenog isticanja.

Policija je dvojicu Talijana privela u službene prostorije, a kriminalističko istraživanje je u tijeku.

Ovaj se incident dogodio na stotu godišnjicu okupacije Rijeke koja se obilježava 12. rujna. Tog je datum prije sto godina talijanski začetnik fašizma D’Annunzio, na poziv riječkih iredentista, sa svojim paravojnim postrojbama crnokošuljaša umarširao u Rijeku, potom proglasio vlastitu nezavisnu državu pod nazivom Talijanska uprava za Kvarner.

Guvernerova palača, danas Pomorski i povijesni muzej u kojem se postavlja izložba, bila je njegova rezidencija.

U Guvernerovoj palači danas se otvara izložba ‘D’Annunzijeva Mučenica’

Documenta osudila postavljanja zastave Kraljevine Italije na Guvernerovoj palači u Rijeci

Komentiraj