GODIŠNJI REZULTATI ZA 2023. Bosch Hrvatska ponovno bilježi zdrav rast

Autor:

FILE PHOTO: The logo of Bosch is seen at an office building in Kyiv, Ukraine July 6, 2020.  REUTERS/Valentyn Ogirenko

FOTO: Bosch

Bosch, vodeći svjetski dobavljač tehnologije i usluga, završio je fiskalnu 2023. godinu s konsolidiranom prodajom od 102,5 milijuna eura u Hrvatskoj te je ispunio svoja očekivanja unatoč izazovima poslovne godine 2023.

“Usprkos raznim izazovima s kojima se suočavamo na globalnoj i lokalnoj razini, Bosch u Hrvatskoj je još jednom ostvario pozitivne financijske rezultate u svim poslovnim područjima. Prošle godine smo također proslavili naših 30 godina postojanja u Hrvatskoj, a i taj uspjeh dokaz je izvrsnosti i otpornosti, kako kompanije tako i svih naših zaposlenika i partnera,” izjavila je Mirsada Kudrić, generalna direktorica tvrtke Bosch za Hrvatsku i Sloveniju.

Dana 31. prosinca 2023. Bosch je u Hrvatskoj imao više od 80 zaposlenika, uključujući zaposlenike nekonsolidiranih društava.”Iako zbog trenutne situacije očekujemo godinu punu izazova i u Hrvatskoj, ostajemo predani lokalnom tržištu i njegovom dugoročnom potencijalu,” dodala je Mirsada Kudrić.

30 godina izvrsnosti Boscha Hrvatska

Protekla godina bila je u posebno svečanom tonu za Bosch koji je proslavio svoja tri desetljeća postojanja u Hrvatskoj. Korištenje Boscheve tehnologije za unapređenje života, predanost zaposlenika te snažna suradnja s mnogobrojnim partnerima koji su odabrali upravo Bosch, čimbenici su koji čine srž uspjeha. „Zahvalna na dosadašnjem izvrsnom putu Boscha u Hrvatskoj, radujem se svim godinama koje slijede te učvršćivanju Boscha na poziciji lidera u izvrsnosti i kvaliteti,” izjavila je Mirsada Kudrić.

Projekti društveno odgovornog poslovanja: raznovrsne inicijative i projekti

Prošla godina je za Bosch u Hrvatskoj bila prožeta i projektima društveno odgovornog poslovanja. Jednoj od obitelji u SOS Dječjem selu Lekenik, Bosch je tradicionalno pokrio godišnje režijske troškove, a unesen je i duh Božića opremanjem nekoliko SOS kuća Bosch kućanskim aparatima. Bosch je pokazao senzibilnost i prema neprofitnoj organizaciji „Heroji 3. kata“ u Sloveniji kojoj je pomogao pri opremanju kata za odjel dječje onkologije u Ljubljani.

 Pozitivan rast u svim poslovnim područjima društva Bosch

U 2023. godini, poslovno područje Energetska i graditeljska tehnologija nastavilo je sa sigurnim razvojem zahvaljujući timu stručnjaka koji pružaju inovativna i pouzdana tehnička rješenja. U odjelu Graditeljskih tehnologija, Praesensa je postala novi standard u sustavima za javno obraćanje i glasovne alarme koji će osigurati visoku kvalitetu zvuka za glazbu/poruke, a kontrolira se putem intuitivnog grafičkog korisničkog sučelja. Prošle godine, u Splitu je  otvorena najviša zgrada – neboder Westgate Tower čija je vrijednost preko sto milijuna eura, prostire se na više od 35 katova te je postao središte mnogobrojnih informatičkih tvrtki. U navedenom neboderu, baš kao i u Met Boutique Hotelu otvorenom u Zagrebu, ugrađen je Bosch sustav vatrodojave Avenar 8000, dok je neboder Westgate opremljen i Bosch evakuacijskim razglasom.

Mirsada Kudrić, generalna direktorica tvrtke Bosch za Hrvatsku i Sloveniju. FOTO: Bosch

Boschev odjel Toplinska tehnika, u travnju prošle godine preimenovan je u Home Comfort odjel te je dio poslovnog sektora Energetska i graditeljska tehnologija. Fokus Home Comforta temelji se na elektrifikaciji i digitalizaciji te je prošle godine dobro poslovao zahvaljujući snažnom širenju poslovanja s dizalicama topline, hibridima i klimatizacijskim uređajima. 2023. godinu je obilježilo nekoliko velikih projekata od kojih se posebice izdvaja projekt stambenog naselja u Velikoj Mlaki u kojem je instalirano 40 Bosch dizalica topline zrak-voda. Za maksimalnu udobnost i dobrobit u vlastitom domu Home Comfort također nudi rješenja za bolju kvalitetu zraka i vode, a uvedeni su i novi alati te platforme za struku. Jedan od novih alata koji je predstavljen prošle godine jest Bosch eAkademija koja instalaterima, serviserima, trgovcima i projektantima omogućava jednostavnije učenje i pristup informacijama, a svi sadržaji su im dostupni online. Na taj je način partnerima pružena podrška u svakodnevnim izazovima te uvid u najnovije tehnologije.

Poslovno područje Rješenja za mobilnost zabilježilo je stabilan rast u zemlji u prethodnoj godini. Razne aktivnosti su obilježile 2023. godinu, a jedna od uspješnijih u odjelu Mobility Aftermarket bilo je školovanje za veletrgovce s područja Hrvatske i Slovenije kao i veliki Bosch Car Service susret za članove servisne mreže iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine koji je okupio svih 86 članova. Na susretu su predstavljene novosti iz Mobility Aftermarket svijeta kao i cjelokupno poslovanje mreže Bosch Car Servicea. Već drugu godinu za redom, Bosch je bio jedan od glavnih sponzora eventa „Young Car Mechanic“ –  međunarodnog natjecanja mladih učenika srednjih tehničkih škola kroz koje se mladima promovira zanimanje automehaničara i razmjena iskustava te pronalaženje mladih talenata u području mehanike i servisiranja motornih vozila. U prošloj godini, mnogobrojne su bile i marketinške aktivnosti od kojih se posebice ističe sponzorstvo TV Automagazina, ali i njegova specijalnog izdanja pod nazivom „Powered by Bosch Car Service“ gdje je Bosch bio glavni sponzor izbora za Automobil godine 2024.

Odjel Elektičnih alata, dio poslovnog područja Roba široke potrošnje, u prethodnoj godini je predstavio brojne novitete za profesionalne korisnike izvan uobičajenih zanimanja dodavanjem 18V alata za obradu vrta. Profesionalna vrtna linija omogućava upraviteljima malih i srednjih zgrada obavljanje svih zadataka korištenjem jednog profesionalnog sustava – od popravaka i održavanja zgrada do njege živice i travnjaka, a novi proizvodi su optimizirani za profesionalnu uporabu u pogledu snage, učinkovitosti i ergonomije. Zamjenom cjelokupnog asortimana mjernih alata za DIY majstore, Bosch je u 2023. godini poduzeo veliki korak unaprijed prema većoj održivosti svojih alata pri čijoj se izradi težilo maksimalnom korištenju recikliranih materijala. Od prošle godine, u ponudi je i novih četrdeset ručnih alata koji nadopunjuju asortiman te nude korisnicima potpun izbor za koncept „uradi sam“.

Razvoj poslovnog sektora Industrijske tehnologije bio je u skladu s razvojem tržišta te su sva područja ostvarila blagi rast. U području Električne automatizacije, platforma “CtrlX Automation” razvijena početkom 2019. godine, sada nudi softver za jednostavno programiranje cjelovitih rješenja automatizacije.  Nadalje, ranijom akvizicijom tvrtke ‘Kassow Robots’, proizvođača robota sa 7 osi, Bosch Rexroth je ušao na tržište najsofisticiranijih kolaborativnih robota na svijetu. U Linearnim tehnologijama prošle su godine lansirani novi SMS moduli (Small Modules Screw Driven). Ovo su lagani linearni moduli koji su idealni za jednostavno pozicioniranje i zadatke dodavanja koji omogućuju ekonomičnu elektrifikaciju s velikom ponovljivošću. U području industrijske hidraulike rast se bilježi kroz širenje mreže prodajnih partnera, dok se u području mobilne hidraulike, zahvaljujući suradnji s domaćim proizvođačima specijalnih vozila za izvozna tržišta, očekuje ozbiljniji rast u narednim godinama. U ljeto 2023. Bosch Rexroth svečano je otvorio svoju novu tvornicu na Brniku. Investicijom je Bosch Rexroth stvorio dodatni prostor za rast i buduće aktivnosti u proizvodnji i inženjeringu, npr. u području elektrifikacije mobilnih aplikacija.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.