Godinu nakon zatvaranja Wuhana, u Kini 206 novih slučajeva covida-19

Kina je izvijestila o više od 200 novozaraženih koronavirusom u subotu, dok novi val zaraze prijeti poništiti uspjeh zemlje u suzbijanju virusa godinu nakon početka karantene u prvotnom centru izbijanja Wuhanu.

Ukupno je 206 novih slučajeva – 99 od 107 novih simptomatskih slučajeva prijavljenih u subotu lokalno je preneseno, a ostali su uvezeni iz inozemstva. Ostalih 99 novih slučajeva je asimptomatsko.

U sjeveroistočnim pokrajinama Heilongjiangu i Jilinu, najnovijim žarištima virusa, 69 je novih klinički dijagnosticiranih slučajeva.

U pokrajini Hebeiju prijavljeno je 15 novih slučajeva, a u glavnom gradu te pokrajine Shijiazhuangu epidemija koja je izbila početkom siječnja još uvijek nije suzbijena unatoč masovnom testiranju i zatvaranju.

Peking i Šangaj također su izvijestili da imaju po tri slučaja zaraze.

Novi porast broja zaraženih covidom-19 na sjeveru zemlje zabilježen je kad Kina obilježava godinu dana od početka 76-dnevnog zatvaranja Wuhana, gdje se virus prvi put pojavio u prosincu 2019. godine.

Vlasti sada pozivaju ljude da ne putuju uoči lunarne Nove godine sredinom veljače, jednog od najvažnijih blagdana u godini i doba obiteljskog okupljanja kada se milijuni stanovnika vraćaju u rodne gradove da blagdane provedu s bližnjima.

Zbog toga što nije bila sklona nametnuti ograničenja putovanja prije početka godišnjih masovnih migracija, Kinu se optužuje da je omogućila širenje virusa u zemlji i inozemstvu.

Komentiraj