Godinu nakon napada na Capitol, Trumpa i dalje mnogi žele za predsjednika

Na današnji dan, u srijedu, 6. siječnja 2021., oko 14 sati po lokalnom vremenu, pristaše bivšeg predsjednika Trumpa upale su u zgradu američkog Kongresa dok su se na zajedničkoj sjednici Senata i Zastupničkog doma prebrojavali elektorski glasovi koji su odlučivali pobjednika u predsjedničkoj utrci Trump – Biden, podsjetio je HTV.

Izborni pobjednik bio je demokrat Joe Biden, no Donald Trump nije priznavao poraz. Nakon niza neuspjelih pokušaja da sudski ospori rezultate, Trump je 6. siječnja organizirao veliki prosvjedni skup pored Bijele kuće. Okupljenim pristašama ponavlja optužbe o ukradenim izborima i poziva ih da se upute prema Capitol Hillu u “Maršu za spas Amerike”.

Prosvjednici na silu ulaze u Kongres. Policija zadužena za sigurnost na Capitol Hillu ne uspijeva ih zaustaviti. Zastupnici i senatori skrivaju se pred nasiljem. Opsada Kongresa traje nekoliko sati. U neredima je četvero prosvjednika izgubilo život, među njima i Ashley Babbitt na koju je pucao jedan od policijskih službenika. Kao uzroci smrti za ostale navode se srčani zastoj i predoziranje. Dan poslije napada, od moždanog je udara umro policajac Brian Sicknick kojeg su prosvjednici napali suzavcem. Više od 150 policijskih službenika bilo je ozlijeđeno, a četvorica su izvršila samoubojstvo nekoliko mjeseci nakon napada na Kongres.

Tri sata nakon što je gomila upala u sjedište američke demokracije policija je preuzela kontrolu situacije. Senatori i zastupnici u noćnim su se satima vratili u Kongres, a u ranim satima četvrtka potpredsjednik Mike Pence proglasio je Bidenovu pobjedu. Dva tjedna nakon napada održana je inauguracija 46. predsjednika SAD-a.

Capitol Hill je nakon napada zbog sigurnosnih prijetnji bio duže od šest mjeseci opasan visokom žičanom ogradom, a glavni američki grad mjesecima je čuvala Nacionalna garda.

U međuvremenu je došlo do smjene na čelu policijskog odjela zaduženog za sigurnost Kongresa, promijenjena je koordinacija između obavještajnih agencija, zapovjednik policije na Kapitolu sada ima autoritet uputiti izravno poziv Nacionalnoj gardi u slučaju ugroze, a Kongres je odjelu koji ga osigurava dao dodatnih 100 milijuna dolara za provođenje reformi.

Istražitelji su kao glavne propuste 6. siječnja definirali nedostatak plana za izvanrednu situaciju, lošu komunikaciju među obavještajnim službama, lošu opremljenost i nedovoljan broj policajaca na terenu. Glavni inspektor policije na Kapitolu dao je više od sto preporuka potrebnih za bolju sigurnost. Republikanci optužuju demokrate da se umjesto propustima koji su doveli do sigurnosnog kolapsa prije godinu dana bave političkim progonom Trumpa i njegovih suradnika.

Prije šest mjeseci osnovano je deveteročlano povjerenstvo Zastupničkog doma koje istražuje dan koji je potresao Ameriku, ali i svijet. Istraga je usmjerena na odgovornost bivšeg predsjednika i traži odgovor na pitanje zašto Donald Trump nije napravio ništa duže od tri sata, koliko su neredi na Capitol Hillu trajali.

Do sada su intervjuirali više od 300 sudionika i prikupili tisuće dokumenata. Očekuje se da za nekoliko tjedana počnu s ispitivanjima svjedoka pred TV kamerama. Republikanci povjerenstvo optužuju za pristranost, jer u komisiji sjedi samo dvoje republikanskih zastupnika. Tako misli i dio javnosti, posebno pristaše bivšeg predsjednika.

Posljednjih godinu dana američko Ministarstvo pravosuđa vodi jednu od najopsežnijih istraga u povijesti. Do sada je uhićeno više od 700 prosvjednika, a vlasti procjenjuju da bi u konačnici optužnice mogle biti podignute protiv čak 2500 sudionika nereda na Capitol Hillu. Do sada je 225 osoba optuženo za napad na policiju, a njih 275 za opstrukciju brojanja elektorskih glasova. 160 optuženih priznalo je krivnju. Na novčane i zatvorske kazne osuđeno je oko 70 prosvjednika.

Najduža kazna, više od pet godina zatvora, izrečena je Robertu Palmeru s Floride koji je bacio aparat za gašenje požara na policajca.

Jacob Chansley, “šaman”, sljedbenik teorije zavjere QAnon, koji je u Kongres upao polugol – na ramenima je imao prebačeno krzno, a na glavi kacigu s rogovima, osuđen je na zatvorsku kaznu od 41 mjeseca.

Većina do sada osuđenih dobila je blage kazne, od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci zatvora.

Bivši predsjednik Donald Trump živi na Floridi, u rezidenciji Mar-a-Lago. Za ovaj je četvrtak najprije sazvao, a potom otkazao konferenciju za novinare. Oglasio se priopćenjem u kojem Povjerenstvo za 6. siječanj naziva pristranim i nepoštenim, a medije kreatorima lažnih vijesti koji i dalje prešućuju da su “Nancy Pelosi i tadašnji zapovjednik sigurnosti u Kongresu odbili zahtjev da Nacionalna garda bude raspoređena na Capitol Hillu”.

Prema anketi koju su u prosincu proveli Reuters i Ipsos, među potencijalnim republikanskim predsjedničkim kandidatima u utrci 2024. uvjerljiva većina republikanskih birača podržala bi Donalda Trumpa. On još nije objavio odluku o tome hoće li ući u tu utrku, no u rijetkim intervjuima daje do znanja da ozbiljno razmišlja o kandidaturi.

Šok, zgražanje i nevjerica bile su prve reakcije javnosti nakon dramatičnih snimki napada na bastion američke demokracije 6. siječnja 2021. Godinu poslije većina građana žali zbog događanja tog dana i barem djelomično za sve što se dogodilo krivi bivšeg predsjednika Trumpa.

S vremenom su se stranačke podjele samo produbile, pokazuje anketa koju su u prosincu proveli ABC i Ipsos. Preciznije, 96 posto demokrata vjeruje da su umiješani u napad na Kongres prošlog siječnja prijetnja za američku demokraciju. Republikanci su podijeljeni: 45 posto se slaže s tim mišljenjem, a njih 52 posto vjeruje da su sudionici nereda branili demokraciju.

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]