GMO HRANA Jakovina: Hrvatska je zaštitila svoje interse

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina gostovao je u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada gdje  je ustvrdio :“Svaka članica EU-a sama određuje hoće li dozvoliti uzgoj i proizvodnju GMO hrane”

Tvrdi i kako Hrvatska ima jasan stav koji brane predstavnici vlade na Vijećima ministara.

Kritizirao je medije rekavši kako nedostaje analitičkog novinarstva koje bi javnosti predstavilo stvarnu sliku.

“Vlada je zaštitila hrvatske interese te svoj stav jasno ugradila u Deklaraciju o GMO-u.“, rekao je Jakovina.

Predsjednik  Europskog parlamenta Martin Schulz odgodio je u utorak glasovanje o preporukama Europskoj komisiji za pregovore o slobodnoj trgovini između Europske unije i Sjedinjenih Država nakon što su socijalistički zastupnici zatražili da se u tekstu rezolucije ne spominje mehanizam za rješavanje sporova između privatnih investitora i država.

[quote_box_center]

 

  • Tvrdi i kako Hrvatska ima jasan stav koji brane predstavnici vlade na Vijećima ministara.
  • Kritizirao je medije rekavši kako nedostaje analitičkog novinarstva koje bi javnosti predstavilo stvarnu sliku.

 

[/quote_box_center]

Rasprava o tekstu rezolucije održat će se u srijedu prije podne kako je bilo i predviđeno, ali glasovanje koje je trebalo uslijediti nakon toga, odgođeno je.

Schulz je iskoristio mogućnost koju mu pruža poslovnik, koji predviđa da se glasovanje može odgoditi u slučajevima kada ima previše amandmana na neki tekst. Sada bi Odbor za međunarodnu trgovinu trebao razmotriti 116 amandmana podnesenih na tekst i predložiti koji od njih mogu ići na glasovanje na plenarnoj sjednici.

Sljedeći sastanak odbora za međunarodnu trgovinu predviđen je 15. i 16. lipnja u Bruxellesu.

Krajem svibnja glavne političke skupine u Europskom parlamentu postigle su kompromis i na Odboru za međunarodnu trgovinu izglasale prijedlog preporuka koje bi Komisija trebala slijediti u pregovorima s Amerikancima.

U ime 28 zemalja članica pregovora Europska komisija, koja o tome obavještava Europski parlament koji će zajedno sa zemljama članicama odlučivati o konačnom tekstu sporazuma.

Međutim, socijalisti su naknadno podnijeli amandman u kojem traže da se iz toga sporazuma o trgovini, poznatog pod akronimom TTIP (Transatlantsko trgovačko i investicijsko partnerstvo), izbaci mehanizam za rješavanje sporova između investitora i država.

Mehanizam za rješavanje sporova, poznat kao ISDS, po mišljenju mnogih, omogućio bi velikim korporacijama da zaobiđu sudove država članica u slučajevima kada podižu tužbe jer smatraju da su im ugrožene investicije.

Socijalisti time sada uvjetuju svoju potporu rezoluciji. Europska pučka stranka se slaže sa zahtjevom da se traži reforma toga mehanizma, ali ne podržava zahtjev da se traži ukidanje toga mehanizma.

Sve političke skupine u Europskom parlamentu načelno podržavaju zaključivanje sporazuma s Amerikancima, ali sve je veći otpor prema tome mehanizmu, koji daje nekim poluprivatnim arbitražnim sudovima veću moć nego što je imaju države članice.

Jedan od poznatijih slučajeva u vezi s tim mehanizmom je tužba američkog duhanskog diva Philip Morrisa protiv Australije, koja je u sklopu borbe protiv pušenja uvela jednoobrazno pakiranje svih cigareta.

Stoga je europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem predložila uspostavu trajnog međunarodnog suda koji bi zamijenio bilateralne arbitražne sudove.

Komentiraj

Source:D.J.