Ino Zeljak

Glumačka ekipa nesvakidašnjim performanceom najavila film ‘Svinjari’

Proteklog vikenda Zagrepčani su ostali iznenađeni nesvakidašnjim performansom na Cvjetnom trgu.

Senka Bulić, Ivana Roščić, Iva Visković, Marina Redžepović, Miran Kurspahić i Ivica Gunjača su na najljepšem zagrebačkom trgu ‘imali kolinje’, čime su šokirali mnogobrojne Zagrepčane. Ovim performansom sa svinjskim odojkom, gdje su akteri bili ‘umrljani krvlju’, najavljen je film Ivana Livakovića koji u hrvatska kina stiže u ožujku ove godine.

Svinjari_1

Film ‘Svinjari’ je crna komedija, koja obrađuje fenomen medijskog senzacionalizma i konstantnog ‘bombardiranja vijestima’ u kojem se ozbiljne teme trivijaliziraju. Prikazuje fenomen medijske manipulacije, masovne histerije, žeđi za slavom i kako će ljudi učiniti sve da zadrže svojih petnaest minuta eksponiranosti.

Film je kombinacija humora Monty Pythona i South Parka za koje je karakteristična parodija, satira i crni humor. Važnu ulogu u filmu osim glumaca također igraju kostimi, scenografija i rasvjeta, koji dodatno doprinose šarenilu kojim se htjelo prikazati konstantno bombardiranje senzacijama kojima smo svakodnevno izloženi. U glavnim ulogama se uz spomenute glumce pojavljuje još Ana Maras Harmander, Marin Radman, Damir Poljičak i Nera Stipičević.

Redatelja Ivana Livakovića su brojni filmski kritičari nazvali enfantom terribleom hrvatske kinematografije i čini se kako je ovo novi ‘buntovni’ iskorak hrvatske kinematografije.

Komentiraj