GLUMAC KOJI IZAZIVA POZORNOST Igor Kovač: “Zbog rata i neimaštine postao sam bolji čovjek”

Igor Kovač jedan je od hrvatskih glumaca koji u posljednjih nekoliko godina izaziva dosta pozornosti zbog uloga u hvaljenim filmovima i televizijskim serijama. Nakon uloga u filmovima “Ćaća” Dalibora Matanića i “Kotlovina” Tomislava Radića 2011. te u seriji “Nedjeljom ujutro, subotom navečer” Predraga Ličine 2012., vidjelo se da Igor Kovač nije samo prolazno glumačko ime, već da svoju karijeru gradi polako, pažljivim odabirom uloga. Svoj talent potvrdio je i ulaskom u ansambl HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, ubrzo nakon diplome na Akademiji dramskih umjetnosti, što nije čest slučaj za mlade glumce u Hrvatskoj, koji se redovito muče igrajući u raznoraznim produkcijama ne bi li si osigurali egzistenciju.

[quote_box_center]

  • Igor Kovač jedan je od hrvatskih glumaca koji u posljednjih nekoliko godina izaziva dosta pozornosti
  • On nije samo prolazno glumačko ime, već da svoju karijeru gradi polako, pažljivim odabirom uloga
  • Jedan od pažljivih odabira je i film ‘Kosac’, za koji je dobio Zlatnu arenu

[/quote_box_center]
Uzlazna putanja 32-godišnjeg Vukovarca traje i dalje, što potvrđuje i “Kosac”, najnoviji film koji je snimio. Film redatelja Zvonimira Jurića dobitnik je čak triju Zlatnih arena na pulskom filmskom festivalu te Oktavijana za najbolji film nacionalnog programa. Igor Kovač za ulogu Josipa u ovom filmu dobio je Arenu za sporednu ulogu, a prošlog tjedna počela je distribucija “Kosca” u hrvatskim kinima.

“Puno sam naučio snimajući ovaj film, posebno od redatelja Zvonimira Jurića. Od svih filmskih uloga koje sam dosad odigrao, ova u ‘Koscu’ je najkompleksnija, na probama smo radili na tome da se ekspresija lica minimalizira, a da dominira unutrašnja tenzija. S Jurićem sam vrlo brzo našao zajednički jezik, što je olakšalo i učinilo ionako zahtjevna noćna snimanja užitkom. S minimumom utrošenih riječi, a nekad samo pogledom, znao sam na što misli, i to bih potom i primijenio, a on bi nakon snimljene repeticije samo podigao palac gore i sve je bilo jasno. Naša poetika je slična. To je to. Jedino mi je važno da projekt, bilo da je riječ o kazališnoj predstavi ili filmu, uspije. Drugo ništa nije važno”, priča Kovač.

Film ‘Kosac’, inače, opisuje Slavoniju danas, u poratno vrijeme. U njemu igraju Ivo Gregurević, koji je za ulogu Ive dobio Zlatnu arenu, Mirjana Karanović, Nikola Ristanovski i drugi.

“Problemi u Slavoniji su nažalost ostali isti. Neimaština, siromaštvo, ljudi u malim mjestima koji su i dalje ostali isti unatoč svemu, ali pokušavaju smiriti svoje duše, traže neke sadržaje, vjeruju u neke stvari koje su ljudske. Ja igram Josipa, radnika na benzinskoj postaji, koji zapravo ‘zakuha’ cijelu radnju. Trebao je ići u Zagreb studirati, ali ipak je ostao tamo. Razlikuje se od svih ostalih po energiji, stidljiviji je. Svi ga vole, iako je pomalo mračan lik. Unatoč tome što Ivo Gregurević igra glavnog lika, Kosca, priča zapravo prati tri kosca, tri generacije. Nikola Ristanovski je policajac Krešo srednjih godina koji u Slavoniju dovodi ženu iz Dalmacije. Ona želi nešto raditi, ali nema posla. Ivo, koji je silovao ženu prije dvadeset godina, na benzinskoj ‘pokupi’ ženu čiji je automobil ostao bez goriva, zapravo joj želi pomoći. Svi mi u selu znamo tko je Ivo, pa joj stoga ja ponudim da ju odvezem. Tako počinje radnja, jer njoj to djeluje sumnjivo. Nakon što ipak njih dvoje popiju čaj, otkriva se Ivina toplina, njegovo drugo lice”, priča Kovač koji vjeruje da danas svi, baš kao i likovi u ‘Koscu’, imaju drugo lice, mračniju stranu sebe.

ZIN_3848

Komentiraj