U slovenskom Bledu u ponedjeljak je počelo okupljanje sudionika 10. Bledskog strateškog foruma na kojemu će Hrvatsku predstavljati predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Ona će sudjelovati na središnjem panelu ovog tradicionalnog međunarodnog skupa, raspravi na temu “Novi svjetski poredak: sukobljavanje ili partnerstva”.

 

  • U središtu će biti rasprava o potrebnim promjenama u svjetskoj politici zbog novih izazova što ih donose masovne migracije, međunarodni terorizam i klimatske promjene.

 

 

Panel će voditi slovenski predsjednik Borut Pahor, a uz hrvatsku predsjednicu svoje poglede na tu temu iznijet će predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik vlade Luksemburga Xavier Bettel, glavni tajnik OESS-a Lamberto Zannier, te izaslanik glavnog tajnika UN-a Christian Friis Bach.

U središtu će biti rasprava o potrebnim promjenama u svjetskoj politici zbog novih izazova što ih donose masovne migracije, međunarodni terorizam i klimatske promjene.

Slovenski mediji navode da će zbog aktualne izbjegličke krize koja se reflektira u regiji to biti jedno od vodećih tema dvodnevnog skupa na kojemu sudjeluje više od 600 sudionika iz regije, EU-a i međunarodnih organizacija.

Ljubljansko “Delo” navodi da je “seoba naroda” kroz Grčku, Makedoniju, Srbiju i Madžarsku stavila balkansku regiju opet u “središte geopolitičkih interesa”, te da se radi o području koje je uvijek u povijesti bilo na “raskrižju”, a sada je – kako navodi list – “stavljeno u mučnu ulogu branika europskih granica”, pri čemu se velike i bogate članica EU-a ponašaju “licemjerno”.

Organizatori skupa navode da se deseti tradicionalni Bledski strateški forum održava u godini važnih obljetnica – 70 godina UN-a, 40 godina OESS-a i komemoriranju 20. obljetnice genocida u Srebrenici, te da će važne teme skupa biti pitanja mira i sigurnosti, gospodarska suradnje, te ljudska prava.

Komentiraj