Nakon što je u petak objavljeno kako je Britanski zdravstveni sustav (NHS) žrtva hakerskog napada, tvrtka za sigurnost Kaspersky objavila je kako je prijavljeno više od 45 tisuća napada u 74 zemlje diljem svijeta, i to u samo 10 sati, prenose svjetski mediji.

Stručnjaci navode kako je riječ o Ransomwareu, ucjenjivačkom sofveru, koji korisnika zaključava izvan računala i traži plaćanje otkupnine u Bitcoinima za ponovni pristup. Do sada je potvrđeno kako su hakerski napadi zahvatili računala u 74 svjetske zemlje, među kojima su i Velika Britanija, Poanjolskia, SAD, Kina, Rusija, Italija i Tajvan.

“Ovo je nešto ogromno”, izjavio je Jakub Kroustek iz Avasta, kompanije koja se bavi računalnom sigurnošću. Kaspersky tvrdi kako broj slučajeva samo raste. Nekoliko eksperata napad povezuje sa grupom hakera „The Shadow Brokers“ koja je nedavno preuzela odgovornost za hakiranje američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA).

Stručnjak za računalnu sigurnost Kevin Beaumont za BBC je rekao kako je riječ o velikom hakerskom napadu, čije su mete brojne organizacije diljem Europe i svijeta. Dodao je i kako do sada nije vidio ništa slično.

Britanske bolnice zahvaćene napadom morale su preusmjeriti sve hitne slučajeve i otkazati brojne zakazane preglede. U Španjolskoj je napadnuta telekomunikacijska tvrtka Telefonica, ali i energetska tvrtka Iberdrola te plinska tvrtka Gas Natural, kao i španjolske tvrtke drugdje u Europi. Iz Telefonice su priopćili kako njihovi klijenti i usluge nisu zahvaćeni.

Komentiraj