Globalna uspješnica ‘Miriše na ljubav’ RTL-ov je ljetni adut o kojem će se pričati

Moderna priča o ljubavi arogantnog poduzetnika i strastvene studentice dosad je rušila rekorde gledanosti u čak 26 zemalja svijeta

Zašto su turske serije toliko gledane? Postoji bezbroj televizijskih kanala i raznolikog sadržaja iz cijeloga svijeta, ali gledatelji svake večeri i dalje uživaju u turskim serijama. Nakon mnogih rasprava i promišljanja došlo se do jednostavnog zaključka – njihov sadržaj je univerzalan. Turske serije u središtu priče imaju ljubav, obitelj, posao, svakodnevni život, a sve je to zaogrnuto modernim ruhom. Činjenica da se ta osnovna pravila ponavljaju iz serije u seriju, samo govori da postoji veliki broj gledatelja koji vole jednostavne priče. Više to nisu samo klasične sapunice, nego visokobudžetne serije čije epizode traju do dva sata. Godišnje se prikazuje 80 turskih serija te je time Turska postala druga zemlja na svijetu po broju serija izvezenih u inozemstvo, odmah iza Amerike, a ispred Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Turski sociolozi bavili su se razlogom uspjeha svojih domaćih serija te su došli do zaključka da one najuspješnije ne prezaju od tabua, ali su još uvijek u skladu s vrijednostima islamskog svijeta. (Ne)jednakost muškaraca i žena, položaj žena na poslu, djeca rođena izvan brakova… samo su neke od tema kroz koje je Turska prikazana kao moderna zemlja, a turske serije postale su zanimljive Zapadu. To se nije svima dopalo, saudijski veliki muftija šeik Abdul-Aziz al-Sheik proglasio je fetvu protiv nekoliko turskih serija, a sve TV postaje koje prikazuju te serije obilježene su kao neprijatelji Boga. Turski producenti ne vole kada se njihove serije nazivaju sapunicama ili telenovelama. Oni ih nazivaju „dizi“, što je žanr koji je kvalitetniji od sapunica i telenovela, sličan im je po nešto sporijoj priči, ali i po mnogo čemu različit. Nepisana pravila „dizi“ žanra su poznata. U središtu priče je obitelj, ljubavni trokut je iznimno važan, a glavnom liku srce je slomljeno zbog čega se više ne zaljubljuje. I još nešto, nikada nećete vidjeti da glavni lik ima pištolj u rukama.

Kerem Bürsin igra Serkana Bolata, uspješnog i naoko arogantnog poduzetnika. FOTO: RTL Televizija

Sve nabrojeno elementi su nove turske serije „Miriše na ljubav“ koja se od ponedjeljka, 27. lipnja, prikazuje na RTL-u.

Onaj tko u ovoj seriji ne voli gubiti, ni poslovno i privatno, jest arhitekt Serkan Bolat (Kerem Bürsin), uspješan i naoko arogantan poduzetnik kojem je posao na prvom mjestu i koji je prekinuo vezu sa svojom glasnogovornicom koja ima vlasnički udio u njegovoj kompaniji. Eda Yıldız (Hande Erçel) je mlada djevojka koja je u djetinjstvu ostala bez roditelja, živi s tetkom, ljubiteljica je cvijeća i želi postati krajobrazna arhitektica. Nažalost, morala je prekinuti studiranje jer je izgubila stipendiju koju je dobila od kompanije koju vodi Serkan Bolat. Rekli smo da turske serije žele promovirati snažne žene, Eda Yildiz upravo je to, ona se ne libi krenuti u potragu za Serkanom Bolatom kako bi mu sasula sve u lice zbog izgubljene stipendije. U tome i uspijeva, Serkanu Bolatu je neugodno, ali on ima većih problema. Njegova bivša djevojka u roku od dva mjeseca našla je dečka za kojeg se zaručila, sprema se vjenčanje, a on, control freak, ne želi da se to dogodi. Kako i Eda Yildiz ostaje bez dečka koji je napušta zbog druge, neminovno je njihovo zbližavanje…

Serija se originalno počela prikazivati 28. svibnja 2020. godine na turskoj verziji kanala Fox TV i nije čudo što ju je i RTL odlučio početi prikazivati 27. lipnja. Radi se o veseloj i živahnoj seriji koja se idealno poklapa s ljetnim toplim večerima. Kada se počela prikazivati u Turskoj, u roku od tri mjeseca YouTube kanal serije imao je milijun pretplatnika.

„Miriše na ljubav“ umnogome duguje uspjeh popularnosti dvoje glavnih glumaca. Hande Erçel je 28-godišnja ljepotica, jedna od najpoznatijih turskih glumica koju samo na Instagramu prati 28,2 milijuna obožavatelja. Pred početak prikazivanja imala ih je upola manje, što govori o popularnosti serije. Nije poznata samo po ljepoti i ulogama u turskim serijama, nego i po slamanju srdaca. Prije četiri godine mediji su pisali kako je kolegici Merve Boluğur, koju poznajemo kao sultaniju Nurbanu iz “Sulejmana Veličanstvenog”, preotela muža, pjevača Murata Dalkılıça. Hande je iskoristila njihovu bračnu krizu, a postoje i nagađanja da se 37-godišnji Murat od supruge razveo upravo zbog Hande Erçel. Par je neko vrijeme objavljivao zajedničke fotografije na društvenim mrežama, a onda ga je Hande Erçel, navodno, naprasno odlučila ostaviti. Ubrzo se bacila na Kerema Bürsina, partnera iz serije „Miriše na ljubav“, ipak su snimili previše ljubavnih scena da se to ne bi prenijelo i na život izvan serije. On je zbog nje ostavio djevojku, a turski mediji bili su preplavljeni njihovim fotografijama, naročito onima sa zajedničkog ljetovanja na Maldivima. Ipak, ni ta veza nije izdržala dulje od godinu dana. Istovremeno, mediji su se raspisali da je i Brad Pitt uočio ljepotu Hande Erçel te ju je pratio na Instagramu. Neimenovani izvori tvrdili su da su Bradu Pittu dosadile hollywoodske ljepotice te ga je svojom pojavom zaintrigirala Hande Erçel, ali čini se da je sve ostalo na tome.

Hande Erçel kao Eda Yildiz koja kreće u potragu za poduzetnikom zbog kojeg je izgubila stipendiju. FOTO: RTL Televizija

Medijska pažnja nesumnjivo je pomogla popularnosti serije „Miriše na ljubav“, ali nisu samo ljubavne eskapade tome pridonijele. Naime, 22-godišnja Melisa Döngel glumi Ceren Basal, jednu od najboljih prijateljica Ede Yildiz. Melisa Döngel bivša je manekenka koja je ušla u glumačke vode, ali je šokirala tursku javnost kada je priznala da ju je u djetinjstvu otac seksualno iskorištavao. Sve je otkriveno prije godinu dana kada je podigla tužbu protiv svog oca zbog seksualnog napastovanja te je tada rekla: „Ne mogu više glumiti da se ništa nije dogodilo. Nisam imala djetinjstvo.“ Turska javnost tada joj je dala podršku uz hashtag #MelisaDöngelYalnızDeğildir (Melisa Döngel nije sama), a otac je završio u pritvoru.

Sve to pridonijelo je visokoj gledanosti serije, a autori serije primijenili su i čestu i uspješnu taktiku da ljubavno zbližavanje dvoje glavnih likova ide polako, iz epizode u epizodu, tako da publika s nestrpljenjem očekuje nastavak. Upravo ta taktika zaslužna je za iznimnu gledanost foršpana za sljedeću epizodu, koji su u 12 sati imali tri milijuna pregleda. To samo govori o nestrpljenju turske publike koja željno iščekuje svaku novu epizodu. I to ne samo turske publike. Hrvatska je 27. zemlja u kojoj će se prikazivati serija „Miriše na ljubav“. A za ljubav nikada nije kasno.

Ovaj tekst je nastao u suradnji s RTL televizijom

Komentiraj