Više od 20 šefova država i vlada te 80-tak ministara vanjskih poslova i obrane okupit će se u petak na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu, posvećenoj transatlanskim odnosima i gorućim sigurnosnim krizama u svijetu.

U raspravama o regionalnim i globalnim žarištima priključit će im se veliki broj drugih visokih dužnosnika, stručnjaka te predstavnika međunarodnih i nevladinih organizacija.

Kako EU razviti u sposobnijeg i pouzdanijeg faktora međunarodne sigurnosti i obrane glavna je tema dvodnevne konferencije koja se tradicionalno održva u glavnom gradu Bavarske.

Na dnevnom redu su odnosi EU-a s SAD-om i Rusijom, kriza u Zaljevu te sjevernokorejski nuklearni program, najavili su organizatori.

“Svijet je prošle godine bio na samom rubu ozbiljnog sukoba”, rekao je uoči skupa predsjednik konferencije Wolfgang Ischinger.

“Ratoborna retorika nekih političara ozbiljno zabrinjava. Bilo da se radi o korejskom poluotoku, Perzijskom zaljevu ili istočnoj Europi, samo jedna kriva odluka u ovoj napetoj situaciji mogla bi brzo pokrenuti opasnu lančanu reakciju”, upozorio je.

U posljednjih više od pola stoljeća, konferencija u Muenchenu postala je ključno godišnje okupljanje međunarodne sigurnosne zajednice.

Od prvog sastanka 1963. djeluje kao neovisni forum posvećen promicanju miroljubivog rješavanja sporova te međunarodne suradnje i dijaloga.

U Muenchen stižu glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker, šefica europske diplomacije Federica Mogherini i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić i ministar obrane Damir Krstičević također sudjeluju na konferenciji na čijim će rubovima održati niz bilateralnih sastanaka.

Američku administraciju predstavljat će ministar obrane James Mattis, šefovi glavih obavještajnih agencija i jako izaslanstvo Kongresa.

Na skupu se očekuje predsjednik Ukrajine Petro Porošenko i šeik Katara Hamim bin Hamad al-Thani, britanska premijerka Theresa May i njezini kolege iz Austrije Sebastian Kurtz, Izraela Benjamin Netanyahu i Iraka Haider al-Abadi.

Iz prijelazne njemačke vlade stižu ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel, ministrica obrane Ursula von der Leyen i unutarnjih poslova Thomas de Maiziere.

Dolazak su najavili šefovi diplomacije Irana i Saudijske Arabije Mohammad Javad Zarif i Adel al-Jubeir, kao i njihovi kolege iz Rusije Sergej Lavrov i Mevlut Cavusoglu.

Komentiraj