EPA/ALEJANDRO GARCIA

GLEDAT ĆEMO JEDAN DRUGI EL CLASICO? Francuski premijer pozvao Barcelonu u Ligue 1

Francuski premijer Manuel Valls spreman je Barceloni ponuditi mjesto u francuskoj Ligue 1 sljedeće sezone, ukoliko će katalonski klub biti izbačen iz španjolske Primere. Prijetnja je to koja visi nad aktualnim španjolskim i europskim prvacima zbog referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Barcelona je glavni grad autonomne regije, a ako stanovnici na referendumu odluče da se žele odcijepiti od Španjolske, klub bi morao napustiti Primeru. Valls, inače vatreni navijač Barcelone, za francuski list Journal du Dimanche rekao je kako je Barceloni spreman ponuditi ‘utočište’. “I Monaco igra u Ligue 1, pa zašto ne Barcelona? Veliki sam obožavatelj nogometa, navijam za Barcelonu. I Francuzi to znaju i na svakom koraku me pitaju o tome”, priča Valls.

Ako Barcelona bude izbačena iz Primere, klub bi se mogao natjecati u manjoj katalonskoj ligi, u kojoj bi bili ostali klubovi iz regije Espanyol, Sabadell i Gimnàstic de Tarragona. Ipak, malo je vjerojatno da će poduzeti taj korak, najviše iz komercijalnih razloga.

“Sportske aspiracije katalonskih klubova bile bi drugačije. Barcelona bi, na primjer, bila kao Ajax, Celtic ili Standard Liege”, rekao je španjolski ministar sporta Miguel Cardenal.

Među navijačima Barcelone raširena je podrška neovisnosti Katalonije. Pro-katalonsko navijanje događa se na svakoj domaćoj utakmici, i to u 17. minuti, označujući 1714. godinu, posljednju godinu u kojoj je regija imala potpunu autonomiju.

Komentiraj