Kako se u subotu 28. listopada 2017. zbog zimskog računanja vremena sat pomiče jedan sat unazad, tako će četvrta Noć hrvatskog filma i novih medija, koja se održava upravo tu noć, i to u Zagrebu, Sisku, Dubrovniku, Šibeniku, Otočcu i Novoj Gradiški, ali i na kino platnima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Rumunjskoj, ponuditi besplatan maraton najboljeg presjeka domaćeg filma svih žanrova i biti najdulja noć hrvatskog filma u povijesti.

U samo jednoj večeri, odnosno noći, jer program traje od 18 sati do dva sata poslije ponoći, gledatelji će uživati u pomno izabranim uratcima pionira domaćeg filma, i to u svim filmskim rodovima, od vječnih dječjih klasika, zanimljivih novih medija i recentnog animiranog filma, dokumentaraca koji su ove godine posvećeni umjetnosti i umjetnicima pa sve do najpopularnijeg žanra kratkih i dugometražnih igranih filmova.

Četvrtu Noć hrvatskog filma i novih medija svečano će u zagrebačkom kinu Europa u 20 sati otvoriti koncert ‘Melodije velikog ekrana’ u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić koji će publiku odvesti do dobro poznatih melodija i najdražih kadrova iz bezvremenskih hrvatskih filmova uz koje smo odrastali poput Vlaka u snijegu, Tko pjeva zlo ne misli, Servantesa iz Malog Mista, Stele i dr. Program svečanog otvorenja vodit će glumica Mila Elegović.

Filmski program u 20:45 u Kinu Europa otvara kvartet retro filmova koji su obavezna literatura za svakoga, Surogat oskarovskog sjaja Dušana Vukotića, desetominuta animirana tragikomedija o čudnovatom debeljku koji na plaži sve što treba napuše, pa čak i vlastitu partnericu, zatim dokumentarni film Šije iskusnog dokumentarista Nikole Babića o staroj i žestokoj narodnoj igri šije iz Dalmatinske Zagore koju prati za to vrijeme vrlo inventivna kamera, artistički kratkiš Pravda velikana hrvatskog filma Ante Babaje koji nijemo portretira reakcije slučajnih prolaznika izazvane udarcima jednog muškarca po jednoj ženi nasred ulice, te naposljetku zagrebačka premijera, majka svih hrvatskih sapunica ‘iskopana’ u berlinskom arhivu, Pjesma Jadrana iz daleke 1937. redatelja Hansa Becka, film o nemogućoj ljubavi siromašnog mladića prema lijepoj djevojci, sniman u Splitu, uz glazbenu podlogu Ive Tijardovića, fascinantne kadrove i najveće glumačke zvijezde tog doba, osobito naljepšu Splićanku tog vremena, Desu Marović.

Na otvorenju će se održati i filmski kviz, i to od 22 sata. Dokumentarni blok starta u 23 sata, s Tetom Lizom Branka Ištvančića, filmskog hommagea nedavno preminuloj legendi autentične narodne glazbe iz Međimurja, hrvatskoj Cesariji Evori, čiji je jedri glas prepun topline, izazivao sreću i suze, kao i nebrojeno puta ostavljao bez teksta. U Simplu autor Silvester Kolbas portretira grafitere i njihove kreativne procese koji tako šalju poruke društvu i sustavu, dok Bruna Bajić u Hrvatskoj rapsodiji – o Maksimu Mrvici, prati njegov strelovit uspjeh od talentiranog studenta klasične glazbe do megapopularnog crossover izvođača za kojim luduje cijeli svijet, a u filmu osim Maksima Mrvice govore i svi oni koji su zaslužni za njegov glazbeni razvoj i uspjeh. Zadnju klapu ‘udarit će’ Nenad Puhovski koji je, miksom dokumentarističkog eseja i stop-frame animacije u U potrazi za Šutejem zaronio u fantastičan i zastrašujući svijet Šutejevih mobila.

Za okorjele filmofile rezerviran je kasni termin u jedan sat poslije ponoći, kada je na redu najsvježiji trolist animiranih filmova za odrasle, hipermaštovit Proces Lucije Bužančić, urnebesna romantična komedija Slatki snovi Dinka Kumanovića te vizualno očaravajući Crvenkapica Redux Danijela Žeželja. Za kraj ‘noćne šihte’ u 1:30 ostaje program novih medija recentnog datuma, Jazz trilogy Željka Radivoja.

Najraniji termin u 18 sati na Noći hrvatskog filma i novih medija rezerviran je za najmlađe koji će moći uživati u omiljenim animiranim i igranim filmovima za djecu što nas sve podsjećaju na sretno djetinjstvo. Prikazat će se Vuk samotnjak s ‘malim’ Slavkom Štimcem, Duh u močvari Branka Ištvančića, Čarobnjakov šešir Milana Blažekovića (u Dubrovniku) te Anka Dejana Aćimovića (u Sisku).

Dokumentarna niša četvrte Noći hrvatskog filma i novih medija posvećena je umjetnosti i umjetnicima koji su svojim likom i djelom zadužili Lijepu našu, pa u Sisku gledatelje očekuje dokumentarni portret slavnog slikara i slikarstva naive uopće Ivan Lacković – Croata Antuna Vrdoljaka, te intimni autobiografski film Iza ogledala o nedavno preminuloj istaknutoj glumici i umjetnici Jagodi Kaloper koja i sama potpisuje režiju.

Životni i slikarski put od siromašnog postolareva sina do omiljenog carskog portretista, jednog od najvećih hrvatskih i europskih slikara svog vremena, prati dokumentarac Bogdana Žižića Vlaho Bukovac koji će se prikazati u Dubrovniku, dok su u Novoj Gradiški svoje mjesto našli Irenino ogledalo u režiji Leona Rizmaula, uz spisateljicu Irenu Vrkljan, ‘rekonstrukcija’ dokumentarne serije Portreti i susreti, te Umjetnost gline i vatre redatelja Ernesta Gregla iz 1983. Šibenčani će imati priliku vidjeti autobiografski dokumentarni film Kamena gozba akademske kiparice Ivone Biočić Mandić, dok će Nva Gradiška ugostiti dokumentarni film Milenijski Šime autora Ante Marića o ‘tati Milenijske fotografije’, Šime Strikomanu.

Posebna filmska poslastica četvrte Noći hrvatskog filma i novih medija su naslovi iz bogate kinematografske povijesti dalekih godina – kratki crno-bijeli igrani film Moj stan u režiji Zvonimira Berkovića iz 1963.u Sisku i Dubrovniku, satirični humoristični kratkiš Lakat, kao takav u Šibeniku, satirični humoristični kratkiš Lakat, kao takav u Otočcu, kao i Zameteni trag Borislava Benažića, dokumentarac o slikaru i kolekcionaru umjetnina Anti Topić Mimari. U Dubrovniku će se prikazati film Proslava Sv. Vlaha u Dubrovniku, iz daleke 1930., kao svjedok vremena i tradicijskog običaja trodnevne duhovne pripreme u čast zaštitniku grada pod Srđom zapisanog na filmskoj vrpci.

Osim vremeplova u filmsku prošlost, Noć hrvatskog filma u stopu prati i aktualne domaće uratke – u Sisak putuje nagrađivani Oni samo dolaze i odlaze, najnoviji dokumentarni film Borisa Poljaka, Sisak putuje nagrađivani Oni samo dolaze i odlaze, Dubrovčani će se moći nasmijati uz kratkiš Siguran let redatelja Alda Tardozzija,
Slike iz života ratnika u režiji Silvija Mirošničenka, Jedno ubojstvo za van, u Švenik dolaze Med i mliko nadarenog studenta Marka Jukića i Hoću i mogu – Made in Šibenik.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a manifestacija će se održati pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović,

Komentiraj