‘GLAZBENIK JE KAO MOZAIK NA KOJEM JE VIZUALNO JAKO VAŽNO’

PAOLO GENTILINI

NOVI SPOT HRVATSKE PJEVAČICE TIANI I IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Nakon dugogodišnjeg života u inozemstvu te studiranja na prestižnim svjetskim glazbenim učilištima kao što su United World College (Duino, Italija), Berklee (Boston, SAD) i Institute of Contemporary Music Performance (London, UK), Tiani, 27-godišnjakinja rođena u Puli, a odrasla u Rovinju, nedavno je odlučila javnost upoznati s autorskim pjesmama. Nakon debi singla „All Of Me“ koji je predstavila prije osam mjeseci, nizale su se iznimne reakcije glazbenih kritičara. Prije tri mjeseca Tiani je predstavila drugi singl „Wonder“, a pjesma je u svega tjedan dana samo na SoundCloudu preslušana 20.000 puta, dok je spot na YouTubeu prešao brojku od 100.000 pregleda.

Tiani nastavlja svoju glazbenu priču novom pjesmom „Surrender“, čiji videospot potpisuje redatelj i majstor specijalnih efekata Paolo Gentilini, a videospot prati izložba fotografija u rovinjskom Multimedijalnom centru koja na metaforički način u fokus stavlja vezu mora i prirode s čovjekom. Izložba „Surrender“ sastoji se od osam velikih digitalno obrađenih fotografija (1,5 x 2 metra), zvučnih efekata te scenografskih i kostimografskih elemenata koji su se koristili za snimanje videospota.

NACIONAL: Treći singl „Surrender“ predstavili ste uz izložbu fotografija Paola Gentilinija, kako ste došli na tu ideju?

Suradnja je započela prije godinu dana. Sami smo izgradili cijeli set i upravo tijekom rada na setu došli smo na ideju da bismo mogli organizirati i izložbu kako bismo izložili sve elemente seta i pokazali kako se snimao spot te lansirali pjesmu na malo drugačiji  način. 

Nacional: Pjesma „Surrender“ govori o predaji, kome ili čemu?

Tema ove pjesme drugačija je od tema mojih ostalih pjesama i govori o predaji i prepuštanju ritmu života, o otpuštanju briga i problema, o nalaženju mira u životnom metežu, a o svemu tome progovaram kroz metafore tijeka vode.

NACIONAL: Izdali ste tek tri pjesme, a već se nižu dobre kritike i reakcije publike. Recenzirali su vas i strani blogovi, čiju pažnju je teško zadobiti. Kako uspjeh i kritika utječu na vas te možete li izdvojiti najdraži komentar? 

Zahvalna sam i zadovoljna početnim uspjehom. Odnos prema kritikama je uvijek kompleksan – iako cijenim mišljenje kritičara, važno mi je zadržati svoj originalni glazbeni stil. Obradovao me jako komentar našeg glazbenog bloga DOP Magazina kad su u recenziji za pjesmu „Wonder“ na kraju sugerirali da ću jednog dana završiti i na Billboard top listi. Takav njihov zaključak mi je i motivacija da to doista jednog dana i ostvarim.

NACIONAL: Jesu li vas iznenadile toliko pozitivne reakcije, pogotovo zato što pjevate na engleskom?

Veseli me svaka dobra reakcija, posebno hrvatske publike koja je jako dobro prihvatila moje pjesme. U početku nisam znala što očekivati, ali sam kasnije bila ugodno iznenađena pozitivnim reakcijama. 

NACIONAL: Osim u Hrvatskoj, živite i radite u Londonu. Kako vam s tim geografskim odmakom izgleda hrvatska glazbena scena? Što biste izdvojili kao glavnu razliku između britanske i hrvatske scene?

Zanimljivo je živjeti i raditi na dvije lokacije. Tako mogu imati najbolje od tih dviju scena. Glavne su razlike raznovrsnost izričaja na britanskoj sceni te način i proces stvaranja glazbe koji se jako razlikuje u smislu da su najvažnije komponente stvaranja upravo zajednički rad i zajedničko pisanje pjesama. Nije rijetkost da na britanskoj sceni pjesma bude rezultat suradnje troje, četvero ili više tekstopisaca i producenata.

NACIONAL: Koliko vam je važna vizualna komponenta glazbe?

Jako. Mislim da je glazbenik kao raznovrsni mozaik u kojem je vizualna komponenta jako bitan dio. Volim kombinirati auditivne i vizualne elemente u svom izričaju, kao što smo i napravili na lansiranju posljednjeg singla „Surrender“ koji je pratila i izložba. 

NACIONAL: Smatrate li da u glazbi treba biti otvoren za kompromise ili ostati čvrsto u svome izričaju? Koja je granica do koje ste vi spremni ići?

Kompromisi da, ali do neke granice. Otvorena sam uvijek za nove suradnje i nove ideje, ali ako živim glazbu, želim i realizirati svoju glazbenu viziju iako sam svjesna toga, i mogu to prihvatiti, da eksperimentiranje s drugim žanrovima može obogatiti moju glazbu. 

NACIONAL: S kime biste voljeli surađivati s hrvatske glazbene scene? Hoćete li možda propjevati i na hrvatskom jeziku?

Da, svakako – sve je moguće. U posljednje vrijeme uživam u glazbi Elementala, Pavela, Nipplepeoplea i to su i glazbenici s kojima bih voljela i surađivati na hrvatskoj sceni.

Komentiraj