01. ZORAN MAJSTOROVIĆ, REGINALD VEAL, JIMMY WEINSTEIN ‘PLAY TIME’ (BONO RECORDS): Kad se majstori zaigraju

Nema ništa bolje nego kada se nađu trojica sjajnih jazz glazbenika i stvaraju glazbu za dušu. Tako zvuče skladbe na albumu „Play Time“, na kojem su se zajedno „zaigrali“ Zoran Majstrović te njegovi američki prijatelji, cijenjeni kontrabasist iz New Orleansa Reginald Veal te Njujorčanin Jimmy Weinstein, post-bop avangardni jazz bubnjar. Nevjerojatan trio vrhunskih glazbenika koji su si dali oduška i snimili zajednički album na kojem su četiri skladbe Zorana Majstorovića (od kojih je „Squatting“ jazz hit), jedna Reginalda Veala te dvije skladbe Jimmyja Weinsteina. Fenomenalan suvremeni jazz koji neskriveno ističe utjecaje suvremene klupske glazbe, s naglaskom na funk, ali na momente nudi i novo viđenje suvremenog jazz izraza. Valja spomenuti i Majstorovićevu izuzetno dobru produkciju. Uzmemo li u obzir to da je Majstorović već više od 20 godina prisutan kao gitarist, multiinstrumentalist, aranžer i skladatelj koji već godinama surađuje s mnogobrojnim glazbenicima širom svijeta, jasno je da je ovaj njegov izbor glazbenika da mu se pridruže na albumu svojevrsna krema. Ona vrsta kreme čiju aromu ne zaboravljate lako. „Play Time“ je fantastičan jazz album.

02. JANA VALDEVIT & FRIENDS ‘SONGS & STORIES’ (VLASTITO IZDANJE NA BANDCAMPU): Vrhunska jazz pjevačica & prijatelji

Iako ime Jane Valdevit nije baš poznato u Hrvatskoj, njezina dosadašnja karijera pjevačice itekako je impresivna. Njezina pjevačka karijera vezana je uz jazz i to onaj koji naginje retro zvuku pa i evergrinima. No unatoč toj velikoj ljubavi spram vokalnog jazza u ranim danima svoje karijere, Jana je u jednom momentu zaokrenula karijeru i započela vrlo uspješnu suradnju s poznatim hrvatskim producentom i DJ-om Edijem Ramićem, s kojim je snimila tri house jazzy albuma za njemačku diskografsku kuću Compost Records. Pod nazivom Eddy Meets Yannah proputovali su svijet te nastupali u nekim od najpoznatijih klubova, a njihove pjesme emitirale su se na mnogobrojnim radijskim stanicama širom svijeta. Na krilima tog uspjeha snimila je i samostalni album „Equilibrium“ za britansku etiketu Tru Thoughts i dobila je odlične kritike. I onda se Jana ipak odlučila vratiti svojim korijenima i nedavno snimila klasičan jazz album, na kojem dominira njezin predivan, mekani i snažni vokal. Na albumu je prate Tajana Pavičević i Jelica Boić, za koje je Jana raspisala fantastične vokalne aranžmane postigavši da njezin glas ostane vodeći, ali istaknut upravo zbog dvaju sjajnih back vokala. Onako kako to rade majstori vokalnog zvuka, poput legendarne grupe Manhattan Transfer čiji duh se osjeti na albumu „Songs & Stories“. Za svaku pohvalu. Glazbena pratnja isključivo je akustična u klasičnoj formaciji, bubnjevima, kontrabasu i klaviru, što skladbama daje upravo retro štih na kojem je Jana i odrasla. Da se radi doista o izuzetno talentiranoj pjevačica koja je nepravedno ostala u sjeni, govori i činjenica da je ona autorica svih 12 pjesama, da je svirala klavir i producirala album kojemu se možemo nakloniti, a nju slaviti kao vrhunsku jazz pjevačicu.

03. BRAIN PRODUCTION ‘VALOVI O STIJENU’ (VLASTITO IZDANJE NA BANDCAMPU): Odličan bend s lošim vokalom

Momci iz grupe Brain Production poput mnogih drugih mladih hrvatskih rock bendova još uvijek nisu naučili to da je za dobar bend važan dobar pjevač. Točnije, za dobar bend potreban je odličan pjevač. Unatoč vrlom dobrim aranžmanima i vrlo dobroj energiji i prikladnim gitarističkim rifovima, Brain Production vjerojatno neće biti ništa više od lokalne rock atrakcije. Pjevač Skender Ahmetović mora povući cijeli bend i čije vokalne mogućnosti i snaga glasa moraju nadvisiti druge članove. Nažalost, on se samo ozbiljno trudi, ali njima treba snažniji, markantniji i jači vokal. Njihove pjesme su izuzetno pitke i mogle bi osvojiti lako i masovniju publiku te ostvariti dobar uspjeh u eteru da pjevač ima karizmu i snagu u glasu. No ovo je njihov drugi album kojim su dali do znanja da se ne šale i da jako dobro znaju što žele, pokazujući vrlo respektabilno skladateljsko umijeće. Svakako ih treba pratiti jer porade li na vokalnim dionicama, dobit ćemo odličan novi hrvatski rock bend.

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakGol Čopa u pobjedi Standarda, Anderlecht se približio Club Bruggeu
Sljedeći članakLIBANON Prve parlamentarne izbore nakon 9 godina obilježila niska izlaznost
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.