01. VIZELJ ‘NAJ BOLJI’ (ODLIČAN HRČAK): Dobri, nabrijani i zabavni

Po svim pokazateljima beogradska grupa Vizelj mogla bi i trebala bi postati vrlo popularna, tražena i cijenjena. Njihov debi ‘’Naj bolji’’ jedan je od najzabavnijih albuma objavljenih u regiji tijekom 2017. godine. Ma koliko god da se u svakoj pjesmi osjeti utjecaj nekih bendova ili žanrova, Vizelj ima svoj stil koji je teško opisati jer iz pjesme u pjesmu plešu kroz različite žanrove. Nema sumnje da će se beogradska publika prisjetiti grupe Deca loših muzičara (‘’Glamurozno mononukleozni’’) slušajući Vizelj, ali će prepoznati i utjecaj RHCP-a i RATM-a jer im je uz čvrstu rock podlogu funk često prisutan u pjesmama koje naslućuju da je Vizelj još atraktivniji i privlačniji uživo. Pritom su tekstovi iznimno zabavni i uvrnuti, ali najvažnije je to da je riječ o odličnim muzičarima s vlastitim glazbenim izrazom pred kojim je nesumnjivo uspješna karijera. Vrlo dobar, nabrijan i zanimljiv album.

02. DAMIR AVDIĆ ‘AMERIKA’ (VLASTITO IZDANJE NA BANDCAMPU): Još jedna okrutna kronika društva

Kada se 2008. godine pojavio albumom ‘’Mrtvi su mrtvi’’, bilo je jasno da nije u pitanju još jedan roker koji bi s bendom htio osvojiti svijet i pokazati tko je glavni šerif u selu, nego pjesnik čvrstih stavova i britkog jezika iz kojega kipte stihovi popraćeni tvrdim gitarističkim rifovima. Nastavljajući tradiciju pjesnika buntovnika, Avdić na novom albumu ‘’Amerika’’ ponovo pogađa u srž stvari. Naziv albuma govori o njegovim metama i kronikama 21. stoljeća. Bez cenzure, odrješito, gorko i beskompromisno, Avdić ponovo vadi na površinu najprljavije mane našeg društva. Proziva, viče, pokazuje prstom i uz to dere žice na gitari. Jedinstveni pripovjedač čiji stihovi se mogu i trebaju čitati više puta jer savršeno iskreno govore o svijetu u kojem živimo. Bez uljepšavanja, bez ulizivanja, bez isprike i bez patetike. Sirovo, ali pjesnički lijepo. Okrutno, ali istinito. Uostalom, samo Damir Avdić može napisati veličanstven i bolan stih koji u nekoliko riječi sadrži istinu o svijetu u kojem živimo: ‘’Kad nema ljubavi, dobar je i Bog.’’

03. RAGGALUTION ‘GATEKEEPER’ (VLASTITO IZDANJE NA BANDCAMPU): Impresivan groove reggae

Raggalution je slovenski bend iz Kranja koji je korijene pronašao u reggaeu. No za razliku od mnogih sličnih bendova u regiji koji također njeguju reggae, s naglaskom na roots reggae, Raggalution je stavio naglasak na aranžmane, obogativši svoj glazbeni izraz neskrivenim ska utjecajima i odličnim trubačkim dionicama. Uz sjajan vokal Luke Bedenea koji je u potpunosti skinuo specifičan reggae način pjevanja, pjesme su kompleksne s fino razrađenim i bogatim aranžmanima te odlično rasplesanim i naglašenim basom. Tekstovi su na engleskom jeziku i uz rijetko prisutan groove reggae bendova, Raggalution ovim albumom definitivno ulaze u prvu ligu najboljih reggae bandova s ovih prostora. To dobro znaju i na portalu Reggae.hr koji će svoj rođendan u Zagrebu proslaviti 18. studenog upravo uz njihov nastup.

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakObećano 340 milijuna dolara za Rohindže, Kanada imenovala izaslanika za Mjanmar
Sljedeći članakOGLASILI SE I IZ MUP-A “Policija traga za Ivicom Todorićem”
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.