01. VINDON HAVIN ‘MJESEC OD PAPIRA’ (JUPITER MEDIA): Odličan pop album

Grupa Vindon Havin na zagrebačkoj klupskoj sceni prisutna je tri, četiri godine i stekla je vrlo pristojan status benda čije vrijeme tek dolazi. Istodobno je odlična pjevačica Petra Oreč, od koje je krenula ideja o nastanku benda, sve eksponiranija zahvaljujući ulozi pratećeg vokala u grupi Boa. Priča je krenula singlom ‘’Mr. Wrong’’ koji na YouTubeu ima oko 230 tisuća pogleda i jedini je na engleskom jeziku. Petra Oreč okupila je vrhunsku ekipu glazbenika kao što su Dražen Scholz, Luka Banić, Ivan Čačić, Zoran Ernoić i Martina Banić, a na snimanju albuma gostovali su Željko Banić, Davor Križić, Neven Mijač, Oleg Colnago, Mario Igrec, Hrvoje Rupčić, Toni Ostojić i brojni drugi. Zbog tih vrhunskih glazbenika album zvuči izvrsno i jedan je od boljih domaćih pop ploča proteklih godina. Plesni pop groove s elementima funka i neskrivenim referencama na Princea te radiofonične pjesme karakteristike su albuma sa sedam pjesama i četiri remiksa. Sasvim dovoljno da bend zauzme visoko mjesto na domaćoj sceni.

02. BILLIE JOAN ‘BARREN LAND’ (JUDA RECORDS/VLASTITO IZDANJE NA BANDCAMPU): Debitantica na koju treba obratiti pažnju

Ivana Pezo odlučila je uzeti umjetničko ime Billie Joan i postati kantautorica. Sudeći po debitantskom albumu koji će biti objavljen 20. travnja, tu njezinu odluku treba pozdraviti jer je riječ o još jednoj prvoklasnoj kantautorici na domaćoj sceni. Uspoređujući je s aktualnim hrvatskim kantautoricama, Billie se smjestila između Lovely Quinces i Irene Žilić, držeći se engleskog jezika i akustične gitare, ogoljelog izraza bez previše intervencija u produkciji. Njezin glas divno je zavodljiv i snažan, a pjesme prikladno buntovne i izražajne. Negdje na tragu rane američke kantautorske indie folk scene 60-ih i poetike Joan Baez i Boba Dylana, uz vrlo pohvalan izgovor engleskog jezika. Nema falšanja, lutanja ni grešaka. Ivana je prvoklasna pjevačica, autorica i glazbenica i dobro je došla na scenu jer zna što hoće i to je odlično pokazala. Još samo kada bi mediji u Hrvatskoj prihvatili to da se nadarene umjetnice poput nje mogu jednako dobro izražavati i pjevati na engleskom kao i na hrvatskom te im dati vjetar u leđa čestim emitiranjem u eteru.

03. GENOVA ‘GENOVA’ (AQUARIUS RECORDS): Mlade snage domaće pop scene

Grupa Genova iz Čakovca djeluje nekoliko godina i dosad je privukla relativno malu pažnju medija, ali njezin potencijal prepoznala je diskografska kuća Aquarius Records. On se krije u talentiranim autorima pjesama, frontmenu Hrvoju Krištofiću i klavijaturisti Roku Mikecu koji su složili vrlo pristojan pop rock album, na kojem se isprepliće funk s hrvatskom zabavnom glazbom, uz pristojan autorski izraz. Negdje između dosadne mainstream ponude domaće scene i autorskog izraza talentiranih glazbenika koji su odrasli na hitovima Songkillersa i Nene Belana. Dobiju li od Aquarius Recordsa medijsku podršku, mogli bismo ih uskoro gledati kao pobjednike Zagrebačkog festivala ili s nekim vrlo zapaženim hitom na splitskom festivalu. Uz manje kompromisa i bez vidljiva podilaženja masovnom ukusu, Genovu čeka vrlo perspektivna budućnost.

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakPROMATRAČI Dvije referendumske kampanje nisu imale jednake mogućnosti
Sljedeći članakUhićen još jedan osumnjičeni za napad na metro u Sankt Peterburgu
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.