01. TRIBUTE TO DOBRI ISAK ‘MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA’ (PMK RECORDS): Novo čitanje grupe Dobri Isak

Početkom 80-ih godina u Nišu se pojavila grupa Dobri Isak i izazvala oduševljenje na tadašnjoj jugoslavenskoj nezavisnoj sceni. Međutim, tijekom nekoliko godina postojanja objavili su samo jedan nosač zvuka, audio kazetu ‘’Mi plačemo iza tamnih naočara’’ u svega 100 primjeraka za tada prestižnu slovensku nezavisnu etiketu ŠKUC ROPOT. U svom najvažnijem razdoblju nastupili su i na tada važnoj rock manifestaciji YURM (Jugoslavenski rock moment), na nekadašnjem Trgu Republike u Zagrebu s grupama Let2, Oktobar 1864 i Mizar. Nevjerojatno, ali istinito, legenda o ovom niškom bendu zadržala se do danas i to među svim pripadnicima nezavisne scene naroda i narodnosti ex YU. Srpska diskografska kuća PMK Records 2009. reizdala je album, a ovih se dana pojavio i ‘’Tribute To Dobri Isak’’ s 11 njihovih pjesama u obradama raznih izvođača iz zemalja bivše Jugoslavije.

Bez ikakve sumnje riječ je o doista kreativnim likovima iz povijesti popularne kulture na ovim prostorima, kako glazbeno tako i tekstualno, što je objeručke prihvatilo 11 izvođača, među kojima su Novembar (nekad Studeni Studeni), Asphalt Chant, Iv/An, Figurative Theatre, Lenguage.Sex.Violence Paydo Komma feat. Dača SDK, Katabazija, Slagfrot na kraju, Psihokratija, Plastic Sunday i Horkestar. Rezultat je žanrovski vrlo šarolika verzija njihovih odličnih pjesama i zanimljivo putovanje u neistraženi svijet grupe Dobri Isak o kojoj će se još sigurno dugo pričati jer to i zaslužuju.

02. EROTIC BILJAN AND HIS HERETICS ‘THE DEVIL STOLE MY RECORD’ (DANCING BEAR/DIRTY OLD LABEL): Moćno, razigrano, uvjerljivo i jako dobro!

Nakon desetak godina sviranja i uživanja u garažnom rock’n’rollu, dvaju studijskih albuma i triju kompilacija, ekipa zaljubljenika iz Zagreba u izvorni rock zvuk 50-ih, 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća došla je do svog najboljeg izdanja u karijeri. Bilo je i vrijeme. Album objavljen na vinilu kao limited edition izdanje za diskografske kuće Dancing Bear i Dirty Old Label snimljen je u samo šest sati bez dodatnih intervencija. Rezultat takvog pristupa snimanju ovog sjajnog albuma je izvorna energija i sjajna mješavina screamadelic garage rock’n’rolla, garage punka i punk’n’rolla. 12 pjesama i jedna obrada na albumu ‘’The Devil Stole My Record’’ odlično predstavljaju ovaj rock bend kao važnu kariku u upoznavanju s temeljima rock’n’rolla i prljavom, ali zavodljivom stranom nevjerojatne energije koju su napokon uspjeli uhvatiti i ‘’pospremiti’’ je na jedan nosač zvuka. Moćno, razigrano, uvjerljivo i jako dobro! Esencija rock’n’rolla kroz 12 autorskih pjesama na engleskom jeziku koje ovu grupu stavljaju u rang istomišljenika kao što su Jon Spencer Blues Explosion, Dead Moon i Black Rebel Motorcycle Club. Erotic Biljan and His Heretics zaslužuje jednaku slavu i popularnost kao i oni, ako ne i veću.

03. KILLO KILLO BANDA ‘IPAK BORBA’ (VLASTITO IZDANJE NA SOUNDCLOUDU): Odličan ljetni soundtrack za rasta populaciju na Balkanu

Najnoviji album ‘’Ipak borba’’ samo je još jedan dokaz kako reggae na Balkanu ima svoje čvrste uporište i izvođače koji zaslužuju potpuni respekt prema glazbi koju stvaraju. Za razliku od mnogih istomišljenika iz regije koji pokušaju zvučati kao izvanbračna djeca roditelja s Jamajke, Vojislav Malešev, dinamo ove grupe, sa svojom Killo Killo Bandom zvuči prirodno ne srameći se svog jezika kojim pokušava objasniti filozofiju reggae glazbe i onoga što ona sa sobom donosi i promovira. Odličan roots reggae album s vrlo dobrim tekstovima na materinjem jeziku, ali i odličnim izletima u druge glazbene žanrove u fuziji s reggaeom, kao i jednako dobro uklopljenim gostima Hornsmanom Coyoteom i Edom Maajkom. Njihove pjesme sjajan su soundtrack za ljeto u ovim krajevima za sve ljubitelje rasta filozofije koji se vole opustiti uz dobar ples i pametne misli sročene u pitke stihove. ‘’Ipak borba’’ nudi nešto malo više od klasičnog reggae ritma naglašavajući tako kreativnost glazbenika okupljenih u ovu sjajnu novosadsku grupu.

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakOstao bez vozačke, 3000 kuna kazne: Albanac u Audiju divljao 252 km/h po autocesti A1
Sljedeći članakBoris Jokić i bivša ekspertna skupina najavili press konferenciju u 11 sati
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.