GLAZBENE RECENZIJE The Lesser Men, Databurst, Mnogi drugi

01. THE LESSER MEN ‘BEDROOMS’ (GEENGER/AMMONITE RECORDS): Odličan drugi album

Ova zagrebačka klasična rock četvorka na sceni je prisutna od 2011. godine i ovo im je drugi studijski album. Tijekom proteklih šest godina na nezavisnoj sceni zaradili su reputaciju jednog od boljih novih post rock indie bendova. Novi album ‘’Bedrooms’’ dokaz je da nisu bez razloga mnoge oči i uši uprte u ove momke koji stvaraju odličnu muziku. Pjesme na novom albumu su pametno razrađene, fino aranžirane i neočekivano radiofonične i pitke. Unatoč prštećim gitarama i nerijetko naglašenim čvrstim ritmovima, The Lesser Men nude sjajan indie pop u kojem nema mjesta za filozofiranje. Na novom albumu pjesme su naizgled pojednostavljene do srži, ali istovremeno kompleksno aranžirane, zbog čega je i ovaj album skladateljski zreo i odličnog groovea i u većini bržih pjesama, ali i laganijih koji pak predstavljaju bend u novom i lijepom svjetlu. Svakako valja pohvaliti i produkciju albuma koja podiže pjesme za razinu više, što je zasluga Marka Mrakovčića. Odličan drugi album kojem nije lako pronaći manu.

02. DATABURST ‘LIFE’S WAITING ROOM’ (VLASTITO IZDANJE NA BANDCAMPU): Zanimljivo, ali ne bez mana

Databurst je jedan od glazbenih kreativaca koji je prisutan virtualno i digitalno jer osim što se ne predstavlja pravim imenom i prezimenom, traga o njegovu glazbenom djelovanju gotovo da i nema. Međutim, objavio je devet izdanja, dakako putem bandcampa. Najnovije ostvarenje ‘’Life’s Waiting Room’’ simpatično je downtempo chill out ostvarenje koje predstavlja ovog samozatajnog autora kao kreativnog umjetnika elektronske glazbe koji ima dobre ideje, ali ne bez mane. Iako idejno zanimljiv, ovaj album produkcijski je dosta slabašan. Skladateljski ničime ne odskače od prosjeka pa je na momente dosadan, a na momente intrigantan, iako je cjelokupni dojam vrlo pristojan. Nema razloga da se nekom svojom skladbom ne pojavi na kompilacijama tipa ‘’Café del Mar’’ ili mnogobrojnim sličnim chill out kompilacijama. U svakom slučaju, slušanje glazbe koju je stvorio nije loše potrošeno vrijeme.

03. MNOGI DRUGI ‘PRVI’ (CROATIA RECORDS): Mnogi drugi s dobrim prvim

Ono što se moglo očekivati nakon nevjerojatne eksplozije popularnosti grupe S.A.R.S. proteklih nekoliko godina, dogodilo se. Njihova prisutnost i popularnost neminovno je utjecala i na ovdašnje bendove. Nažalost. Taj skladateljsko ni po čemu poseban bend nekim je čudom zaludio ovdašnju scenu, ali i regionalnu svojim perolakim zabavno-glazbenim pop pjesmicama bez veće vrijednosti, ma koliko mnogi mislili suprotno. Mnogi drugi je bend koji nekoliko godina uspješno plovi hrvatskom scenom (protekle dvije godine su izbacili šest singlova od 12 pjesama koliko ih je na albumu) na tragu ostavštine grupe S.A.R.S.. Na svu sreću oni su se ipak odmaknuli od originala i unijeli potrebnu svježinu koja nije baš krasila S.A.R..S., zbog čega treba dati šansu ovom vrlo simpatičnom novom hrvatskom bendu. Tekstualno zanimljiviji od S.A.R.S.-a, oni na svom debi albumu nude simpatičnu i pitku mješavinu akustične svirke dobro raspoloženog društva u fuziji s bluegrassom, uz utjecaj Haustora, ali i rock reggae groovea grupe Antenat kao i world music izvođača poput španjolske grupe Ojos De Brujo ili francuskih veseljaka iz grupe Les Negresses Vertes. Odličan ulaz na scenu nove grupe koja tek treba narasti, ali s razlogom naslućuju da nećemo promašiti obratimo li već sada pažnju na njihove pjesme.

Komentiraj