GLAZBENE RECENZIJE Porto Morto, The Cyclist Conspiracy, Jimi & the Garage Band

01. PORTO MORTO ‘PORTO MORTO’ (VLASTITO IZDANJE NA BANDCAMPU): Jedan od najboljih ovogodišnjih albuma

Odličan primjer progresivne pop glazbe iznimno talentiranih mladih zagrebačkih glazbenika koji već godinama kotiraju kao mlade snage koje dolaze, ali bez većeg pomaka. Zato su, ne čekajući više nikoga, objavili debitantski album u vlastitu izdanju. Vrlo rijetko se dogodi da jedan album sadržava toliko svježine, originalnih autorskih ideja i skladateljskih aranžmana pa ovaj zaslužuje najvišu ocjenu. Mješavina glazbenih žanrova toliko je sofisticirano složena kao da se popularnom glazbom poigrao neki veliki skladatelj 20. stoljeća, želeći zadržati sva pravila slaganja jednog velikog djela za simfonijski orkestar prilagodivši svoje ideje za ‘’običan’’ pop sastav. Njihov glazba je izvanžanrovska, ali nevjerojatno pitka. Njihove pjesme su višeslojne, ali plesne. Ovaj album velik je u svjetskim okvirima jer nudi nov i svjež pristup glazbi neopterećen standardnim zakonitostima popularne glazbe. Oni koriste elektroniku ravnopravno s brass sekcijom, bas linije pozivaju na ples, a gitara i klavirske dionice prate tekstove i liriku koja je svijet za sebe. Njihovi glazbeni eksperimenti nisu odbojni, nego privlačni jer njihove pjesme osvajaju i pozivaju na pažljivo slušanje. Bez sumnje jedan od najboljih ovogodišnjih albuma objavljenih u Hrvatskoj.

02. THE CYCLIST CONSPIRACY ‘MASHALLAH PLAN: VIRILITY’ (TRASHMOUTH RECORDS): Totalno drukčiji od drugih

Gotovo da je nestalo bendova koje je nemoguće usporediti s nekom drugom grupom zbog originalnog glazbenog izraza, a i teško ih je svrstati u glazbeni žanr. The Cyclist Conspiracy iz Beograda nije bend od jučer, ali mu je ovo tek drugi EP i zvuči nevjerojatno svježe. Tri ženska vokala, dvije električne gitare, bas, bubnjevi i ponešto elektronike ovu skupinu glazbenika čini posve drugačijom. Glazba koju izvode mješavina je world musica, odnosno autohtone glazbe sa svih strana svijeta pomiješani u jednu cjelinu, sa snagom i zvukom gitara poput žestokog heavy metal benda te melodije pune mantri karakteristične za instrumentalne post rock bendove. Ima tu i kraut rocka i psihodelije, ali najvažnije je to da sve funkcionira i poziva na opetovano slušanje, što je prepoznala i engleska diskografska kuća Trashmouth Records te im objavila drugi EP. Bez ikakve sumnje, ‘’Mashallah plan: Virility’’ zaslužuje posebnu pažnju jer se ne čuje baš svaki dan nešto ovako originalno. Ima tu i propusta i dosadnih momenata, ali i briljantnih ideja pa zbog toga bend zaslužuje poticaj.

03. JIMI & THE GARAGE BAND ‘NARCIS I ZLATOUSTI’ + ‘KAMERA ZA SNOVE’ (DALLAS RECORDS): Podsjetnik na kreativnog glazbenika

Svako toliko pojavi se glazbenik iz ovih krajeva koji unatoč neospornoj kvaliteti nikada nije uspio doći do izražaja pa odluči napokon pokazati tko je on zapravo i kakvu je glazbu u stanju skladati. Jedan od njih je i Saša Jimi Kesić koji je karijeru započeo sredinom 80-ih u grupi Tužne uši, a potom i s Marinkom Biškićem u njegovoj grupi Fon Biskich & Narodno blago. Štoviše, Biškić ga je pozvao na snimanje albuma “Fon Biskich & Narodno blago” koji je 2009. objavio Menart. Jedno od boljih izdanja te godine i dokaz velike nepravde što Biškić i njegova kreativna družba nije dobila album kada je za to bilo vrijeme. Puno godina kasnije, Jimi Kesić odlučio je objaviti dvostruki album, odnosno dva albuma po cijeni jednog koji neće imati svoje fizičko izdanje, nego samo digitalno. I dok je ‘’Narcis i Zlatousti’’, kako sam Kesić kaže, pop album, ‘’Kamera za snove’’ je indie pop album. Više nego dovoljno materijala koji prikazuju iznimno velik Kesićev kreativni potencijal koji nikada nije dovoljno došao do izražaja. Stoga je razumljiva njegova želja da odjednom izbaci toliko pjesama, iako mu takav potez zapravo neće omogućiti da lakše dođe do publike. Pritom treba naglasiti da je Kesić loš pjevač, unatoč tome da među gomilom njegovih pjesama ima doista nekoliko odličnih koje bi bez sumnje ‘’sjele’’ nekim domaćim pjevačima i pjevačicama ili bendovima. Dobar uvid u njegov skladateljski i producentski potencijal na koji itekako treba obratiti pažnju.

Komentiraj