GLAZBENE RECENZIJE On Tour, Side Project, Markiz

01. ON TOUR ‘DON’T IT MAKE YOU WANT TO GO HOME’ (AMMONITE RECORDS/STONE HOUSE RECORDS): Vrhunski indie country folk

Na bandcamp stranici beogradskog benda On Tour piše da je Ivanu Smolović, Marka Ćebića i Vladimira Marinovića spojila ljubav prema glazbi, a sudeći po trećem albumu ‘’Don’t it make you want go home’’, svi jako vole alter indie country folk i akustičnu glazbu. No rezultat njihove ljubavi prema glazbi i tom glazbenom žanru je iznad svih očekivanja. Njihov treći album s 12 pjesama obiluje fenomenalnom atmosferom koja prati sve njihove autorske pjesme. Pritom su njihovi glasovi tako dobro sjeli u taj žanr da je više nego jasno da nastavljaju niz započet prije pet, šest godina kada su se priključili alter country vlaku sanjivih i melankoličnih dream folk pjesmama. Odlični instrumentalisti koji znaju složiti aranžmane i prekrasne pjesme kojima samo treba publika koja će uživati u ovoj sjajnoj grupi. Glas Ivane Smolović niz godina smatra se jednim od najljepših na Balkanu, što nije daleko od istine. Album za svaku preporuku ljubiteljima akustične country folk muzike.

02. SIDE PROJECT ‘LONELY BOYS’ (VLASTITO IZDANJE NA BANDCAMPU): Potvrda autorske kvalitete

Side Project počeo je prije pet godina specifičnim obradama popularnih pjesama, da bi se autorskim radom predstavili 2015. debi albumom ‘’Things Which No One Else Should Know About’’, dokazavši da itekako ima razloga pratiti njihovu karijeru. Ostajući vjerni specifičnoj kombinaciji mračnog synth popa i elektronike, Anja Papa i Luka Vidović na novom albumu ‘’Lonely Boys’’ nude vrlo zavodljivu elektroničku glazbu s naglaskom na synth pop i za razliku od prethodnog albuma, ne toliko mračnu, nego puno poletniju i plesniju. Aranžmani su pomno razrađeni, iako su se malo zanijeli igrajući se elektroničkim zvukovima. Vrlo pitko i radiofonično, iako im nema budućnosti u hrvatskom eteru jer osim što zvuče kao neki novi nordijski elektronički bend, pjevaju na engleskom. Odlična suradnja na albumu s Irenom Žilić i nastavak suradnje s Nikol Ćaćić, dvjema vlasnicama predivnih glasova, dodatni su plus ovom albumu.

03. MARKIZ ‘RED’ (CROATIA RECORDS): Američka škola rocka

Zagrebačka pop rock grupa Markiz stigla je do trećeg studijskog albuma na način primjeren trendu u diskografiji, što znači da su prvo objavili većinu pjesama kao singlove, a potom ih predstavili na albumu. Od sedam pjesama na albumu, pet ih je proživjelo svoj život na domaćim top ljestvicama, dok je nova vrlo pitka ‘’Svijet morona’’. Kao i na prvim dvama albumima, odmah upada u uši skladateljski talent Andreja Babića koji zna napraviti privlačnu pop rock pjesmu koja ima odlične gitarističke rock rifove, ali je i radiofonična i pitka. Pritom pjevačica grupe Ines Mlinarić svojim vokalnim sposobnostima pokazuje da joj je mjesto među najtraženijim domaćim rock vokalima. No kao i dosad, Markiz se predstavlja kroz tipičan radijski pop rock najviše nalik američkoj školi popularnih rock bendova, kod kojih je na prvo slušanje jasno da su pjesme napravljene kako bi se što bolje prodale. U slučaju grupe Markiz, ako treba nije problem posegnuti i za izričajem Colonie (‘’Danas se budim’’ Markiz feat. MadMen). Nedostaje kod njih još uvijek iskrenog groovea ili mojoa, onoga što zapravo čini bend privlačnim i drugačijim od ostalih. Teško je Markizu na ovom albumu pronaći veliku manu jer zvuče poput hrvatske verzije grupe No Doubt i nema u tome ništa lošeg, ali…

Komentiraj