01. NLV ‘NLV’ (VLASTITO IZDANJE NA BANDCAMPU): Očekivano odličan debi album

Kada su se prije dvije godine pojavili Nikol Ćaćić glasom i Luka Šipetić te Vedran Grubić s akustičnim gitarama, bilo je jasno da je taj trio, tada jednostavna naziva Nikol, Luka i Vedran, ekipa na koju treba obratiti pozornost. Osobito na Nikol Ćaćić, čiji glas je mnoge ostavio bez teksta i s kojim se spontano nametnula na domaćoj glazbenoj sceni. Upravo je ona bila svojevrsna okosnica oko koje se vrtjela glazba Luke i Vedrana na njihovu prvom EP-u i koja je tada imala ulogu pratnje za pjesme Nikol Ćaćić i njezina prekrasnog i snažnog glasa. U međuvremenu su svi troje sazreli odsvirali brojne koncerte i proveli mnoge noći diskutirajući o glazbi. Rezultat je njihov debitantski album koji pokazuje da su u tom razdoblju itekako promišljali o tome kakvu glazbu žele stvarati i kako bi nove pjesme trebale zvučati jer je već nakon prvog slušanja jasno da su se odmakli od prvih koraka. ‘’NLV’’ više nije Nikol Ćaćić koju prate Luka i Vedran, nego kompaktan bend s odličnim pjesmama koje krase sjajni aranžmani. Priključili su im se i Roni Nikolić i Silvio Bočić, a Marijan Jelenić, kao i na EP-a, znalački je prepoznao njihov potencijal i odlično producirao album. Zahvaljujući gostujućim glazbenicima Alenu Bernobiću koji se pobrinuo za brass sekciju te Branimiru Farkašu koji je svirao flautu i mih, NLV su podigli svoju glazbu na višu razinu i ponudili prepoznatljivu priču. Album kojem se nema što oduzeti ni dodati jer bi se pokvarila čarolija prekrasnih pjesama u kojima se samo može uživati.

02. DETOUR ‘10’ (AQUARIUS RECORDS): Nepotrebno recikliranje vlastita uspjeha

Oduvijek je bila enigma zašto neki glazbenici svoje poznate pjesme žele preraditi i dati im novo ruho ako su s njima već ostvarili uspjeh i publika ih je zavoljela, a to su učinili Nenad Borgudan i njegov Detour. Ali je zaista potrebno izdvojiti deset velikih hitova iz desetogodišnje karijere i odjenuti ih u novo ruho? Deset obrada deset hitova iz karijere Detoura zvuči dobro, ali to su sada neke druge pjesme. Jedan od opravdanih razloga za to je dolazak nove pjevačice Gine Victorie Damjanović koja se odlično uklopila u Detour, iako je komotno, kao u slučaju njihova velikog hita ‘’Zaljubila sam se’’, mogla nastaviti tamo gdje je bend stao s Majom Posavec. Ovo forsiranje ima svoju cijenu koja bi ih mogla koštati svojevrsnog pada i pitanja zašto nisu objavili nove pjesme, nego su reciklirali stare. Simpatičan album na kojem se Borgudan zgodno poigrao vlastitim pjesmama i pokazao skladateljsku širinu, ali ne i puno više od toga, a moglo je bolje.

03. ATMOSPHERIC ‘4’ (AQUARIUS RECORDS): Zanimljiv album pun propusta

Četvrti album grupe Atmospheric njihovo je možda i najzrelije ostvarenje, ali s nekim kardinalnim propustima unatoč aranžerski izuzetno dojmljivim skladbama. Lado Bartoniček, osoba koja stoji iza ovog projekta, za novi album angažirao je četiri pjevačice (Katja Budimčić Sabljar, Nevena Buljan, Martina Majerle i Ana Horvat) koje su na albumu otpjevale ono što je on zamislio. Ali zamisliti je jedno, a realizirati nešto sasvim drugo pa je album stao negdje između ambijentalne loungea, hrvatske zabavne glazbe i glazbe grupe Headoneast. Na trenutke je privlačan zahvaljujući odlično složenim elektroničkim dionicama, ali vokalno je bliže estradi, odnosno bezbojnom popu i mainstream pjesmama, usprkos tome što su i vokalne dionice osmišljene vrlo zahtjevno. Vokali su bez karaktera, snage i karizme. Odlične instrumentale ponekad kvare vokali i dojam je da nije riječ o cjelini, nego o umjetno implementiranim vokalnim dionicama na postojeće instrumentale. Bartoniček je autor koji ima vrlo zanimljivu viziju glazbe koju bi htio predstaviti, ali s mnoštvom tankih momenata i propusta.

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakTalijanska ustavna reforma: Glas za stabilnost ili kaos?
Sljedeći članakVIDEO: DRUGI ČOVJEK NA MJESECU Buzzu Aldrinu pozlilo na Antarktici, dobro se oporavlja
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.