GLAZBENE RECENZIJE Letu Štuke, Domagoj Šimek, Borna Šercat’s Jazziana Croatica

01. LETU ŠTUKE ‘TOPLA VODA’ (MENART): Novi album vrhunskog autora

Poznato je da je Dino Šaran, spiritus movens grupe Letu štuke, jedan od najznačajnijih skladatelja popularne glazbe danas u BiH. Osim što je s grupom Letu štuke objavio tri albuma, a ovih dana i četvrti, često je pisao pjesme za brojne glazbenike i izvođače kao što su Crvena jabuka, Natali Dizdar, Edo Maajka, Nina Badrić, Luka Nižetić itd. Zahvaljujući preslagivanju u grupi Letu štuke, ali i novim pogledima na glazbu, Šaran na novom albumu pliva novim smjerom nastavljajući niz sjajnih autorskih pjesama. Malo tko zna doista složiti tako dobre pop pjesme kao što zna on, da istovremeno imaju dodir raznih glazbenih žanrova, uz neizbježnu radiofoničnost, ali i nevjerojatno dobre tekstove. U novim pjesmama Šaran se ponovo osvrće na život u ovim krajevima, ali kroz prizmu ljubavi i oštrog sarkazma na stanje stvari. Istini za volju, s pjesmama na novom albumu kao da je htio dokazati da se snalazi u svim žanrovima, odletjevši tako uz pomoć Dubioze kolektiv i do tipičnog folk ska punka naslonjenog na romsku glazbu. Koliko god to bila zezancija u njegovu stilu, pjesma će biti ciljani koncertni favorit. Vrlo dobar album odličnog autora koji zaslužuje veću prisutnost u eteru.

02. DOMAGOJ ŠIMEK ‘ATLAS ON MY HOOF’ (DOSTAVA ZVUKA): Superiorni vokal nadarenog autora

Domagoj Šimek jedan je od najpotentnijih mladih pjevača zadnjih godina u Zagrebu. Publika sklonija rock glazbi s naglaskom na stoner rock i grunge, već ga je odavno upoznala kao pjevača grupe She Loves Pablo, a potom i kao pjevača grupe Muscle Tribe of Danger and Excellence. Upravo zbog svog= snažnog glasa i odličnog izgovora engleskog jezika, Šimek je dobrim dijelom zaslužan za uspjeh tih grupa. Unatoč sjajnom vokalu, Šimek je i odličan autor, što je više nego očito na njegovu prvom samostalnom albumu, na kojem je u prvi plan odlučio staviti glas popraćen uglavnom akustičnom gitarom. Izuzetno kvalitetne autorske rock pjesme, ali poprilično drugačije od njegova rada sa spomenutim grupama. Treba spomenuti i angažman producenta Marka Mrakovčića koji se pozabavio aranžmanima i dodatno obogatio ovaj album koji sjajno balansira između laganih akustičnih pjesama i snagekoju povremeno daje prateći bend. Sjajan kantautorski album koji bi mogao proći bilo gdje u svijetu.

03. BORNA ŠERCAR’S JAZZIANA CROATICA ‘RISE AFTER FALL’ (NOTA BENE): Kako bubnjar kaže

Jedan od najhvaljenijih hrvatskih bubnjara i udaraljkaša Borna Šercar niz godina stvara autorsku glazbu kroz matičnu grupu/projekt Jazziana Croatica, nudeći specifičan jazz pristup tradicionalnim skladbama. Novim albumom odmaknuo se od obrada i posvetio autorskom stvaralaštvu. Svaka njegova zamisao bila je po svemu sudeći lak zadatak za članove prateće grupe, s obzirom na to da je riječ o vrhunskim glazbenicima: Elvis Penava na gitari, Vojkan Jocić na saksofonu i Hrvoje Geller na klaviru, dok su na produkciji albuma sudjelovali uz Šercara Zvonimir Dusper Dus i Ante Gelo. Ukratko, vrhunska ekipa glazbenika koja je oživjela Šercarove skladateljske ideje. No Šercara skladatelja nije baš lako shvatiti. Na momente oduševljava skladateljskim i aranžerskim potezima, a istovremeno zbunjuje svojim neuobičajenim ritmovima. Poprilično se oslonio na jazz fusion 70-ih godina prepariran suvremenim jazz izrazom, ali kao da se izgubila čvrsta autorska crta Borne Šercara. Poprilično konfuzan autorski izraz u kojem u prvi plan ne dolazi ni autorska pjesma, niti Šercar udaraljkaš, dok je očekivani sklad ostalih virtuoza potonuo u toj konfuziji. Ali njegov specifičan pristup jazzu sigurno će pronaći svoju publiku koja će otkriti novu dimenziju njegovih skladbi.

Komentiraj