GLAZBENE RECENZIJE Jacques Houdek, L.I.P.E., Krešo i kisele kiše

01. JACQUES HOUDEK ‘TKO JE, SRCE, U TE DIRN’O? (CROATIA RECORDS): Umjetnost održavanja na površini

Veliko je prokletstvo kada imaš dobar glas, a nemaš pjesmu. Tako se trudiš i trudiš, a nitko ne zna imenovati nijednu tvoju pjesmu. I onda posegneš za tradicionalnim pjesmama i svi se dive tvom glasu. Glasu Jacquesa Houdeka već se godinama mnogi dive i to s razlogom, jer je doista riječ o jednom od najboljih muških vokala u Hrvatskoj. Istovremeno, Jacques nikako ne može pronaći pravu pjesmu i napokon zasjati punim sjajem pa da svi pričaju o njegovu velikom hitu. Njegov najnoviji album s izborom starogradskih pjesama čak i nije najbolje što je dosad napravio. Klasične starogradske pjesme bez posebno izmijenjenih aranžmana, uz tambure koje je svirao i aranžirao Krunoslav Dražić, čak nisu ni najbolje odgovarale Houdeku. Njegov je glas snažan i moćan, a starogradske pjesme su osjećajne i sjetne pa se sudaraju s njegovom izvedbom, u kojoj su naglašene njegove vokalne sposobnosti. Em se gubi šarm starogradskih pjesama, em njegova izvedba ne daje tim pjesmama novo ruho. Nema sumnje da će se te pjesme emitirati na brojnim radijskim postajama širom Hrvatske koje vole i cijene starogradske pjesme. Još kad ih pjeva Jacques, airplay je zagarantiran. To što Houdek ponovo nije pronašao dobitnu kombinaciju, druga je priča. I dalje se uspješno održava na površini, što je u njegovu slučaju pravi uspjeh.

02. L.I.P.E. ‘ART EAST’ (IDM MUSIC/MARATON): Album suvremenog glazbenog izričaja s tradicionalnim melodijama

Malo se koji domaći ženski ansambl toliko brzo i toliko kvalitetno razvijao kao što to čini sisački ansambl L.I.P.E.. Novi, šesti album, ponovo nudi drugačiji pristup poznatim narodnim pjesmama i napjevima. Zahvaljujući producentu albuma Olji Dešiću i Draženu Kurilovčanu, ali ponajprije voditeljici Margareti Horžić, L.I.P.E. su sve svoje obrade, u ovom slučaju ruskih, makedonskih, bugarskih, bosanskih i romskih pjesama, ponovo aranžerski izmijenile dodajući klasičnim napjevima i vokalnoj izvedbi finu dozu elektronike i instrumente koji se sjajno stapaju s melodijama i njihovim prekrasnim glasovima. ‘’Art East’’ je album suvremenog glazbenog izričaja s tradicionalnim melodijama koje su dobile novo ruho. Nisu baš sve pjesme odlično prearanžirane, ali je cjelokupni dojam odličan. Pritom ne treba umanjiti njihovu brigu za vizualni identitet koji je danas itekako važan te suradnju s umjetnikom Zdenkom Bašićem, dok posebnu pozornost ipak treba posvetiti ponajprije njihovim glasovima i stilu pjevanja. Izuzetno kvalitetan world music album s minimalnim propustima koji zaslužuje globalnu promociju.

03. KREŠO I KISELE KIŠE ‘POTRAGA ZA BIJELIM ZECOM’ (FAT BREK): Punk album zabavne glazbe

Riječka punk grupa Krešo i Kisele kiše na sceni je prisutna od 2009. i postupno, ali sigurno uspinje se ka vrhu domaće punk rock scene. Novi album ‘’Potraga za bijelim zecom’’ sadržava sve kvalitete koje bend dosad nije uspio izraziti. Album je snimljen u studiju HRT-a, zahvaljujući njihovoj uvjerljivoj pobjedi u trećoj sezoni festivala HR demo klub, za koju su bile presudne odlične pjesme i atraktivni nastup sjajnog frontmena Kreše i mnogobrojnih članova Kiselih kiša koji s trubom i trombonom daju punku novu dimenziju, nudeći sjajnu dozu zabave. Osim raspojasane glazbe, svakako valja naglasiti to da su njihovi tekstovi jednako višeslojni, zabavni i angažirani kao i oni Hladnog piva, benda kojem su Krešo i KK gostovali na njegovu samostalnom koncertu na Šalati prošle godine. Upravo zbog toga i čudi to što je album objavila nezavisna etiketa Fat Brek, ali i ne čudi što će od 12. rujna ‘’Potragu za bijelim zecom’’ ponuditi na internetu za free download. Bez sumnje, njihovo najbolje ostvarenje i jedan od zabavnijih i kvalitetnijih ovogodišnjih albuma.

Komentiraj