GLAZBENE RECENZIJE Iv/An, Bamwise, Nord

01. IV/AN ‘ZLATNI REZ/OVOZEMALJSKE STVARI’ (HALF RELEASES/TOTALLY WIRED RECORDS): Samo mu otvorite eter

Ivan Antunović iz Zagreba već neko vrijeme stvara pod umjetničkim imenom Iv/An, a novost je to što je odlučio zapjevati na hrvatskom jeziku, iako je ovaj 7-inčni singl objavio u suradnji s austrijskom diskografskom kućom Totally Wired Records iz Beča. Dva singla u njegovu retro synth stilu zvuče kao izgubljene pjesme Denis & Denis prije dolaska Marin Perazić i odličnim tekstovima ni približno bliskim tom bendu. Vintage elektronika u retro zvuku 80-ih i dvije odlične pjesme ‘’Zlatni rez’’ i ‘’Ovozemaljske stvari’’. Idealna mješavina suvremene produkcije i sjajno skinutog retro synth zvuka koja će oduševiti sve poklonike tog glazbenog žanra. Kao i u većini slučajeva odličnih hrvatskih glazbenika koji stvaraju žanrovsku glazbu, Iv/An-u samo je potreban radijski eter, a publika će sama prepoznati dobre pjesme. Ovaj singl to svakako zaslužuje.

02. BAMWISE ‘SOUNDPROOF’ (PDV RECORDS): Vrhunski hrvatski dub

Bamwise je zagrebački dub bend koji je dosad objavio EP ‘’Run From Dub’’, a ovih dana i prvi album ‘’Soundproof’’. Sviraju već gotovo deset godina i dobro su znani domaćim uživateljima dub zvuka. Upravo zahvaljujući velikom broju nastupa kod kuće i širom Europe, sve više raste reputacija ove izuzetno kvalitetne hrvatske dub grupe pa ni ne čudi što ovih dana kreću na turneju kojom će obuhvatiti Italiju, Španjolsku, Francusku i Njemačku. Više nego s razlogom jer ‘’Soundproof’’ je izuzetno kvalitetan album, koncepcijski kroz ritmove pažljivo složen i produkcijski dotjeran do krajnosti. Klasična postava benda u kojem očekivano prevladavaju bas, bubanj, gitara i synth upotpunjen je elektronikom koja ih na momente predstavlja kao vrhunski plesni bend, a na momente kao meditativni dub kolektiv koji promišljeno stvara glazbu iz srži duba. Posebno valja izdvojiti Igora Ivankovića i Roberta Martinovića koji su producirali i miksali album, dok se za master pobrinuo Petar Dundov. Stoga ne treba čuditi ako se album uskoro nađe na vrhovima svjetskih top lista dub glazbe jer je riječ o doista vrhunskom ostvarenju.

03. NORD ‘PLAY RESTART’ (GEENGER RECORDS): Nabrijano i osrednje

Nord je grupa iz Rijeke koja je 2015. osvojila prvo mjesto na Demofestu, najvećem i najutjecajnijem natjecanju mladih bendova na prostoru bivše Jugoslavije koji se svakoga ljeta održava u Banja Luci. Zahvaljujući toj pobjedi osvojili su snimanje i produkciju albuma u studiju po svom izboru. Stoga ne čudi da je ovo možda jedan od najbolje produciranih albuma riječkog producenta Mateja Zeca jer su se odlučili za njegov studio. Još prije te pobjede pjevač grupe Mihael Prosen pjevao je u jednoj od najboljih hrvatskih metal grupa, Fatheru iz Rijeke. S njim se u grupi Nord nalazi se i Vedran Vučković, iz nikada prežaljene grupe Unlogic Skill. Tako je nova rock grupa sastavljena od sjajnih glazbenika snimila album. Vrhunski složene pjesme, Mihael pjeva fantastično na savršenom engleskom, bend zvuči nabrijano, produkcija je fantastična ali… previše je osrednjosti. Gotovo svaka pjesma napravljena je s laganim i žešćim dijelovima kako bi očigledno bolje prošle u eteru širom Europe, s obzirom na to da je distribuciju ovog albuma preuzelo šest tvrtki, uključujući i prestižni Rough Trade. To je dobar bend i teško mu je naći zamjerku, ali Father je imao ‘’svoje ja’’, a i Unlogic Skill su bili prepoznatljivi na prvi rif. Nord se gubi u bezličnosti, a putokaz kojim bi trebali krenuti možda je posljednja pjesma na albumu ‘’Remake’’ (ne računajući outro), u kojoj zvuče onako kako se i očekuje od Prosena i grupe Nord. Moćno, žestoko i beskompromisno. ‘’Play Restart’’ nažalost ima vrlo vidljivih nedostataka, ali nasreću i vrlina.

Komentiraj