GLAZBENE RECENZIJE Dr. Obi, Detour, Ischaroitzky

01. DR. OBI ‘BUN DEM’ (AMPLIFYAH MUSIC): Prvo hrvatsko riddim izdanje

„Bun Dem“ je prvo riddim izdanje objavljeno u Hrvatskoj i to je velika stvar za hrvatsku glazbenu scenu. Riddim je glazbeni podžanr reggaea, a riječ dolazi iz kreolskog jezika i znači ritam. Riječ je o instrumentalnoj pratnji vokalne izvedbe. Zagrebački producent Dr. Obi ugostio je na prvom hrvatskom riddim izdanju svoju staru suradnicu Anju G. i Tenu Star iz hrvatske reggae grupe One Dread i originalnu reggae pjevačicu Queen Omegu, porijeklom iz San Fernanda u Trinidadu. Četvrta pjesma na ovom EP-u je instrumental Dr. Obija „Bun Dem“, a mastering je radio hrvatski drum’n’bass glazbenik Filip Motovunski. Vrlo simpatičan ulazak Hrvatske u svijet riddima koji bi bio još bolji da je Anja G, koja ima prekrasnu boju i mekoću glasa, bolje savladala izgovor engleskog jezika te da je Filip Motovunski dao svoj doprinos kroz prigodni drum’n’bass dodir riddima Dr. Obija.

02. DETOUR ‘TOUR DETOUR’ (AQUARIUS RECORDS): Najbolji album u karijeri

Nakon što je grupu Detour napustila pjevačica Maja Posavec, mnogi su pomislili da je to i kraj benda. No Nenad Borgudan, vođa grupe i autor pjesama, brzo je pronašao zamjenu u Gini Victoriji Damjanović koja se više nego dobro snašla i svojim glasom dala Detouru novi šarm. Koliko su se bojali nastavka s novom pjevačicom dokazuje nepotreban album „10“, na kojem je Gina u novim aranžmanima otpjevala njihove najveće hitove. Da je taj strah bio doista neopravdan pokazali su pjesmom „Zaljubila sam se“ koja je ubrzo postala jedan od njihovih najvećih hitova, osvojivši i Porin za pjesmu godine. Svakih nekoliko mjeseci izbacili su jednu novu pjesmu koje je publika lijepo prihvatila. Tako se na novom albumu nalazi čak pet singlova kojima su već osvojili publiku i pet singlova kojima će tek osvojiti publiku. Dosljedan svom dosadašnjem skladateljskom rukopisu, Borgudan i u pet novih pjesama ponovo nudi fenomenalan poletni pop zvuk ispunjen pozitivnim vibracijama. Istovremeno, u tekstovima je vidljivo da je jedan od nas koji teško gleda sve ovo što se događa oko nas i to ga frustrira, što je možda neprimjereno za pop koji izvode, ali u njegovu slučaju je odlično zapakirano i pjesnički precizno i emotivno ispričano. Naročito u pjesmi „Psihopatijo bajna“, u kojoj refren glasi: „Psihopati slave ratove po ministarstvima, kupili su strašne strojeve, nije zajebancija, psihopati slave poraze u svetim haljama…“. Borgudan se ovim albumom definitivno upisao u knjigu najboljih hrvatskih skladatelja pop glazbe, a Detour je objavio jedan od svojih najboljih albuma u karijeri.

03. ISCHARIOTZKY ‘RECOVERY’ (LAA): Vrlo dobar debitantski album

Nakon što je isprobao svoju kreativnost kroz bend Pešes, Joško Klarić iz Brela okrenuo je ploču i krenuo raditi album po vlastitom guštu, ne obazirući se previše na domaće tržište. Kroz žanr indie elektronike, u kombinaciji s indie popom i trip hopom, a na tragu grupe Alt-J, Klarić je 2015. osnovao grupu teško izgovorljivog, ali upečatljivog imena Ischariotzcky. Od tada pa sve do nedavno radio je na albumu koji je uz pomoć suradnika uspio i realizirati te se predstaviti kao sjajan skladatelj i producent koji je ostvario svoju glazbenu viziju. Već u naslovnoj pjesmi „Recovery“jasno je da je Klariću važna atmosfera, ali i emocija koju je sjajno dobio kombinacijom elektronike i klasičnih instrumenata, ali ponajprije i svojim pjevanjem koje je možda i najslabija strana ovog vrlo dobrog albuma. Koliko god njegova boja glasa i način pjevanja odgovara zamišljenoj ideji emotivnih pjesama s naglašenom atmosferom, njegov izgovor engleskog nije briljantan, iako mu se ne može pretjerano ni zamjeriti. Na svim ostalim pjesmama jasno je njegovo poigravanje i eksperimentiranje s elektronikom koje je izuzetno privlačno i pitko i sjajno prati njegove kompleksne i lijepe pjesme. Neočekivano dobar debitantski album nadarenog autora na čiji razvoj treba obratiti pažnju jer je kao malo tko s domaće scene pomirio eksperimentiranje s pitkošću elektroničke glazbe, uobličene u suvislu cjelinu. Malo više eksperimentiranja s lokalnim koloritom ne bi škodilo kao potreban odmak od globalnog žanra kojem se priklonio. Izuzetno ugodno iznenađenje.

Komentiraj